Islamitische Staat ontvoert 120 schoolkinderen in Mosoel

donderdag, 02 november 2017
Nieuws
Militanten van de Islamitische Staat hebben volgens lokale meldingen in de stad Mosoel opnieuw schoolkinderen ontvoerd. In deze stad in Noord-Irak zijn Iraakse troepen samen met Koerdische strijders in een hevige strijd verwikkeld tegen de islamisten.
20151109-Irakese-vluchtelingen

Militanten van de Islamitische Staat hebben volgens lokale meldingen in de stad Mosoel schoolkinderen ontvoerd. In deze stad in Noord-Irak zijn Iraakse troepen samen met Koerdische strijders in een hevige strijd verwikkeld tegen de islamisten. ‘The Times of Israel’ citeert Iraakse bronnen die zeggen dat kinderen van 12 tot 15 jaar door leden van IS met geweld uit hun klassen werden gehaald en in militaire voertuigen werden weggereden. Verwacht wordt dat de kinderen nu ingelijfd worden in de pseudo-staat en getraind zullen worden als strijders. Kinderen van rijke ouders zullen vrijgelaten worden als er een losprijs is betaald aan de militanten. Het lot van meisjes de ontvoerd worden is vaak gruwelijk; ze zullen als seksslaaf worden gebruikt. Nieuwsbureau Aina meldde onlangs het verhaal van een 9-jarig meisje dat door minstens tien mannen van IS was verkracht en als gevolg daarvan zwanger is.

Mosoel is een belangrijk bolwerk voor de islamitische groep. De stad is ingenomen in juni 2014 nadat IS de Iraakse strijders had verdreven. Sindsdien steunt een internationale coalitie, geleid door de VS, Canada en Europese landen de koerden in hun slag tegen IS. Onlangs vielen Amerikaanse gevechtsvliegtuigen posities in het zuiden van Tikrit aan en het Iraakse leger rukt met Shiitische milities op naar Mosoel. Koerdische strijders hebben volgens waarnemers de grens van Mosoel bereikt en proberen de stad, bewoond door soennieten en Arabieren, binnen te trekken.

Op 2 augustus citeerden Engelse media de minister van Buitenlandse Zaken van Irak, Falah Mustafa, die zei dat het innemen van ‘Mosoel de sleutel is tot het bevrijden van heel Irak. Daarom is daar de frontlinie. Er is strijd, soms vallen zij aan, dan vallen wij weer aan. Het probleem is dat het een Iraaks gevecht moet zijn dat gecoördineerd wordt door het Iraakse leger, de soennieten, de peshmerga, de VS en de coalitie.

 

Bron: AINA