Islamitische moorden in Bangladesh

dinsdag, 14 juni 2016
Nieuws
De laatste maanden hebben Islamitische extremisten de verantwoordelijkheid opgeëist voor talloze moorden op activisten, Christenen en bloggers in Bangladesh

Sunil Gomez

Militanten van IS (Islamitische Staat) hebben de verantwoordelijkheid opgeëist voor de moord op de 71-jarige katholiek Sunil Gomez. Hij werd gisteren gedood in zijn winkel in Bonpara, een dorp in Natore, in het bisdom Rajshahi. De man was juist teruggekeerd van de zondagse H.Mis, toen enkele onbekende personen hem aanvielen en vervolgens lieten liggen in een plas bloed.

Mahmuda Khanam Mitu

Enkele uren eerder schoten Islamitische extremisten in Chittangong (in het zuid-oosten van Bangladesh) Mahmuda Khanam Mitu dood, de vrouw van een bekend hoofd van politie die betrokken was bij de strijd tegen het Islamitisch terrorisme. De vrouw werd doodgschoten in het bijzijn van haar kind.

Priester-broer

De spanningen blijven in het hele land hoog oplopen, na maanden van achtereenvolgende moordpartijen, opgeëist door Islamitische extremisten. Activisten, bloggers, schrijvers en leden van de LGBT-gemeenschap zijn het doel vanwege hun liberale opvattingen. Sunil runde een winkel voor groente en fruit en was in het dorp een gerespecteerd man. Hij had de katholieke kerk in Bonpara gediend en zijn broer is Fr. Proshanto Gomes, een priester van het bisdom Dinajpur. Deze laat aan AsiaNews weten: “Ik ben geschokt en bedroefd. Mijn broer had geen vijanden. We vragen ons af wat de daders ertoe bracht om hem te vermoorden.”

Bonpara

Benedict Gomes, vice-president van de katholieke gemeenschap van Bonpara, voegt eraan toe dat “de gelovigen van het dorp als broeders en zusters met aanhangers van andere godsdiensten samenleven. Waarom hebben ze ons aangevallen?” De katholieke leider roept op om de extremisten, die in het verleden aan de politie wisten te ontsnappen, te straffen als voorbeeld voor anderen. “Twee maanden terug”, zo vertelde hij, “werd een katholiek stel aangevallen in Bonpara, maar de politie deed niets om de dader te arresteren.”

Angst

Fr. Bikash Ribeiro, een parochiepriester, zegt: “Deze moord is écht pijnlijk, omdat een katholiek vermoord werd bij volledig daglicht. Ik eis dat de autoriteiten de schuldigen opsporen.” De plaatselijke Christengemeenschap, zo vult hij aan, “leeft nu met angst.” De kerk van Bonpara heeft ongeveer 4.000 gelovigen, van wie er 75 in het dorp wonen. Om de aandacht van de regering te trekken en te vragen om bescherming, organiseerden leden van de Hindu-Buddhist-Christian Oikya Parishad een menselijke keten en stelden zij een ultimatum van 7 dagen om de moordenaars te pakken.

bron: AsiaNews
foto: Daily Star