Islamitische en christelijke scholieren spreken over vrede

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Meer dan 50 christelijke en islamitische leerlingen van de Talon-Talon middelbare school in Zamboanga, gelegen op het eiland Mindanao (Filipijnen), zijn op 18 en 19 september bijeengekomen om onderling de...
20100927Filipijnen01

Meer dan 50 christelijke en islamitische leerlingen van de Talon-Talon middelbare school in Zamboanga, gelegen op het eiland Mindanao (Filipijnen), zijn op 18 en 19 september bijeengekomen om onderling de dialoog en vrede te bevorderen in de regio die 40 jaar lang oorlog heeft gekend.

De twee dagen durende manifestatie onder het motto ‘samen op weg naar dialoog en vrede" was georganiseerd door vrijwilligers van de Young Professional for dialogue and Peace (Ypdp). Ook waren leiders van plaatselijke islamitische en christelijke groepen aaanwezig. Ontstaan binnen de beweging voor dialoog tussen christenen en moslims, gesticht door pater Sebastiano D"Ambra, heeft de Ydpd zich jarenlang ingezet voor begrip tussen christenen en moslims door elkanders cultuur en godsdienst te bestuderen. De Ypdp is voornamelijk actief in plaatselijke publieke scholen van een gebied waar heftige gevechten tussen christenen en moslims en oorlogen tussen rivaliserende clans regelmatig voorkomen.

Alternatief

De leerlingen van de Talon-Talon middelbare school zijn afkomstig uit een gemeenschap waar de afgelopen maanden strijd geleverd is tussen twee clans, waarbij doden vielen. De leerlingen schreven tijdens de tweedaagse bijeenkomst opstellen, slogans en liederen waarin ze hun voornemens en hoop voor de toekomst verwerkten als alternatief voor het heersende klimaat van geweld. Schoolhoofd Arline Ramirez zei Silsilah dankbaar te zijn dat zij deze mogelijkheid voor de leerlingen geschapen had en dat zij erop vertrouwen dat de jongeren in staat zijn de waarden vrede en dialoog te bevorderen.

Veertig jaar lang is het overwegend door moslims bewoonde Mindanao het decor geweest voor oorlog tussen het Filipijnse leger en extreem islamitische groepen als Moro Islamic Liberation Front (MILF) en Abu Sayyaf. De MILF streeft ernaar een onafhankelijke islamitische staat te vestigen op het eiland. Na tien jaar wapenstilstand brandde de strijd opnieuw los in 2008 toen besprekingen tussen de regering en de rebellen schipbreuk leden. Daarbij vielen honderden doden en sloegen 750.000 inwoners op de vlucht. In september 2009 werden de onderhandelingen tussen het MILF en de regering heropend in Kuala Lumpur in een poging het conflict te beëndigen. Tot nu toe heeft geen van de partijen een definiteve regeling getekend. (bron: AsiaNews).