Islamistische bomaanslagen in Nigeria

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Wereldwijd is met afschuw geregeerd op het terroris- tische geweld met Kerstmis in Nigeria. Het Vaticaan heeft de bomaanslagen op drie kerken scherp....
20111227nigeria01

 

Wereldwijd is met afschuw geregeerd op het terroristische geweld met Kerstmis in Nigeria. Het Vaticaan heeft de bomaanslagen op drie kerken scherp veroordeeld.

Woordvoerder Federico Lombardi sprak van "wreedheid en een blinde en absurde haat, zonder respect voor mensenlevens".

Onvoldoende ambulances

Na een aanslag op Eerste Kerstdag op een overvolle Sint Theresa-kerk in de buurt van de hoofdstad Abuja, waarbij zeker 35 mensen omkwamen, zijn nog twee andere kerken door terreuracties getroffen. De tweede aanslag vond plaats tijdens een viering in een kerk in de onrustige stad Jos, op de grens van Islamitisch en Christelijk gebied. Er vielen vele gewonden, zeker 52. Volgens getuigen waren er niet genoeg ambulances beschikbaar.

 

De derde aanslag was een zelfmoordaanslag tegen een kerk in Gadaka in de noordelijke deelstaat Yobe. In totaal vielen in het land vandaag minstens 39 doden. Het was de afgelopen dagen toch al erg onrustig in Nigeria. Er waren ook aanslagen op overheidsgebouwen. De aanslagen lijken op Al-Qaeda-achtige wijze gecoördineerd.

Islamitische staat

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is opgeëist door de Islamistische terreurgroep Boko Haram (‘Westers denken is verboden’) die van Nigeria een Islamitische staat wil maken op basis van de sharia, met inbegrip van het zuiden dat vooral door een Christelijke minderheid bevolkt wordt. "Er zal nooit vrede in Nigeria zijn voor al onze eisen ingewilligd zijn", aldus de woordvoerder van de terroristen.

 

"Onze gedachten zijn bij het lijden van de Kerk en de hele bevolking van Nigeria, die terroristisch geweld moet verduren in dagen die vol vreugde en vrede zouden moeten zijn", aldus Lombardi. Hij sprak de hoop uit dat het geweld "een bereidheid voor vreedzame coëxistentie en dialoog" in Nigeria niet in de weg zou staan.

 

Wereldwijd is met afschuw gereageerd op de terroristische aanslagen. Obama heeft Nigeria Amerikaanse hulp aangeboden. VN-chef Ban Ki-moon zegt mee te leven met Nigeria en veroordeelde de aanslagen scherp. Ook Groot-Brittannië, Duitsland, Frankrijk en Israël reageerden met afschuw. Israël stuurt medische hulp naar Nigeria.

Bron: KN, Foto: AP