Islamisten vermoorden 3 Keniaanse Christenen

vrijdag, 25 augustus 2017
Nieuws
Drie Keniaanse christenen werden vrijdagavond door Al-Shabaab-strijders vermoord nadat ze het islamitische credo weigerden te reciteren. Een vierde christen - de verstandelijk beperkte oudere broer van een van de drie - werd later ook gedood.

Omstreeks 21 uur werd Changawa Muthemba door een groep gewapende mannen uit zijn huis in Kasala Kairu gesleurd en naar het naburige huis van zijn zwager Joseph Kasena (42) gebracht. Daar bevond zich ook zijn 17-jarige buurman, Kadenge Katana. De drie mannen werd op kapmes voorgehouden en bevolen de Shahada, het Islamitische credo, te reciteren. Omdat geen van hen dit deed, hebben de aanvallers hen vastgebonden. Toen de mannen tegenstribbelden, werden ze met kapmessen vermoord. De aanvallers trokken vervolgens naar het huis van Jozef’s oudere broer, Charo, en doodden hem eveneens.

Bekend als Christenen
"Eerder op de dag werden de mannen bedreigd door Somalische herders, maar dat was niet de reden voor de aanval. Al-Shabaab kende deze mannen als christenen en Joseph als ouderling van de kerk", aldus een lokale bron. "De vrouw van Joseph, Caroline, zag alles gebeuren en is ernstig getraumatiseerd Hun 17-jarige dochter, Zawadi, was destijds buiten de stad. Joseph was ouderling bij een lokale kerk. Hij werkte in de coöperatieve landbouw, als kok in een lokaal hotel en als nachtwachter in het huis van een buitenlandse familie, die het gebied moest verlaten vanwege de verslechterende veiligheidssituatie. Zijn vrouw heeft een kleine kiosk", aldus de bron. De familie van de 17-jarige jongen, lid van de plaatselijke Katholieke Kerk, is verslagen over de moord.

Constante werving van strijders
Volgens de bron zijn Al-Shabaab-militanten en hun sympathizers "diep ingebed" in de lokale gemeenschappen van bredere Lamu en Tana, aan de kust van Kenia en dichtbij de grens met Somalië waar Al-Shabaab afkomstig is." "Wij geloven dat sommige mensen door de militanten zijn betaald om een constante voorraad jonge strijders te waarborgen," zei priester Wilybard Lagho, vicaris-generaal van het Rooms-Katholieke Aartsbisdom van Mombasa. "In eerste instantie gebruikten ze scholen en madrassen [koranscholen], maar dat is veranderd nadat de veiligheidsdiensten en religieuze leiders alert werden. Nu gebruiken ze sociale media om te werven. Er is veel misleiding."

 

Bron: World Watch Monitor