Na Maaloula hebben Islamistische strijders deze week een ander vanouds Christelijk dorp ten noorden van Damascus aangevallen. Net als Maaloula staat Sednaya bekend om zijn historische, culturele en religieuze erfgoed, meldt het Vaticaanse missiepersbureau Fides.
In het dorp staan verschillende kerken en kloosters en ook daar wordt nog Aramees gesproken. Volgens bronnen van Fides wordt Sednaya onophoudelijk belaagd door Islamistische milities uit Yabroud die sinds enkele dagen snelle terreuracties tegen de burgerbevolking ondernemen. Daarbij is een Christelijke man gedood en een andere gewond.
Angst en verwarring
Een geestelijke uit Sednaya heeft tegenover Fides verklaard dat het zowel "banditisme als haat tegen Christenen" betreft. "Wij willen het niet direct religieuze vervolging noemen, maar het gaat om doelgerichte aanvallen die verwarring en angst onder de burgerbevolking zaaien." Veel inwoners zijn hun dorp ontvlucht. "De mensen in Sednaya zijn bang dat hen hetzelfde lot te wachten staat als de inwoners van Maaloula.
Weerloos
De vluchtelingen uit Maaloula hebben in Damascus een comité gevormd. "Wij doen een dringende oproep aan de international gemeenschap. Niemand helpt ons. Het Islamitisch radicalisme wordt steeds intoleranter. Wij voelen ons weerloos. Niemand doet iets tegen deze schendingen van de mensenrechten. Wij vragen de VN-commissie in Genë¨ve te interveniëren."
De Christenen voelen zich steeds onveiliger. Omdat er verspreid over Syrië duizenden gewapende groepen opereren is het praktisch onmogelijk hen te beschermen.
Spirituele groei
"Onder de Syrische Christenen, die steeds kwetsbaarder worden, is er en spirituele bewustwording gaande, een hernieuwing in geloof, gebed en interreligieuze nabijheid", zegt zuster Carmel, die in Damascus ontheemden helpt.
"Temidden van het extreme lijden en door het voorbeeld van martelaren als pater Murad en de jonge Sarkis uit Maaloula, vinden we een dieper en verenigend geloof", aldus de katholieke religieuze. Christenen weigeren de wapens op te nemen, zelfs niet uit zelfverdediging en hun religieuze leiders blijven dat punt onderstrepen.
Ook de in west-Syrië gelegen "vallei der Christenen", vanouds een Christelijk bolwerk, heeft te lijden onder aanvallen van gewapende groepen. In de vallei zijn meer dan vijftig Christelijke dorpen met zo"n 100.000 inwoners en nog eens meer dan 200.000 vluchtelingen.
Bron: Fides, foto: Kirche Heute