Islamist dreigt Christenen met heilige oorlog

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De hoofdverdachte in een proces wegens aanstichting tot geweld tegen christenen in Indonesië heeft dinsdag in de rechtszaal in Bekasi gedreigd met een heilige oorlog.
170211_Indonesie

Murhali Barda, voormalig leider van het militante "Islamitisch verdedigingsfront" FPI, dreigde een heilige oorlog te ontketenen tegen de Batak Christian Protestant Church (HKBP). Dat meldt de Jakarta Globe. Murhali waarschuwde vanuit de rechtszaal dat christenen "niet de fout moeten herhalen" als stomme schapen in de stal terug te keren waar ze uit verdreven zijn. "Wanneer jullie niet willen luisteren moeten jullie niet verbaasd zijn als de eigenaren van de stal jullie er met stenen en stokken uit verjaagt", aldus de aangeklaagde.

Geweld

De afgelopen twee weken was er in Indonesië sprake van een golf van geweld tegen religieuze minderheden. Begin februari werden drie mensen vermoord toen radicale moslims de leden van een islamitische sekte aanvielen. Enkele dagen later werd brand gesticht bij twee protestante kerken op Midden-Java. De HKBP is al langer doelwit van islamitische fundamentalisten terwijl lokale overheden niets doen of zelfs meewerken. De recente gewelddaden komen volgens politieke waarnemers op het conto van het militante FPI en geestverwante groeperingen. De naar schatting 200.000 FPI-leden treden al jaren uiterst gewelddadig op tegen religieuze minderheden en "onislamitisch gedrag". Volgens mensenrechtenorganisaties geniet de FPI bescherming door delen van de politie, het leger en hoge politieke kringen. (Bron: KN/KNA)