ISIL bezet Mosul, Christenen vluchten naar Nineveh vlakte

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Opstandelingen van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL), hebben op Maandag 9 Juni, laat op de avond, het regeringsbebouw van het...
20140616Irak

Opstandelingen van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL), hebben op Maandag 9 Juni, laat op de avond, het regeringsbebouw van het Provincie in de stad Mosul veroverd. Mosul is, na Bagdad, de grootste stad van het land.

Gouverneur Athel Nujafi zag kans te ontkomen voor het gebouw in handen viel van de aanvallers, die bovenop terrein wagens stonden en gewapend waren met handgranaten en machine geweren. Momenteel is het westelijk gelegen deel van de stad in handen van de Islamisten. Zij hebben al duizenden medestanders bevrijd uit de gevangenis en zijn nu op weg naar de legerbasis met de bedoeling de militaire luchtbasis in te nemen. Maandag 9 Juni deed Gouverneur Nujafi een, door de televisie uitgezonden dringende oproep tot de inwoners van Mosul en de hele provincie, om zichzelf te organiseren en groepen te vormen tot zelfverdediging om weerstand te kunnen bieden aan de aanvallen van de ISIL.

Zoals het Agentschap voor vluchtelingen vermeldt heeft de aanval van de al-qaeda strijders het aantal christelijke families, die de vlucht namen, sterk doen stijgen. Zij vluchtten naar dorpen in de Vlakte van Nineveh. Recentelijk is daar de aanwezigheid van "Peshmerga" militairen uit Kurdistan sterk toegenomen. Diegenen, die niet meer konden ontkomen, zitten nu vast in hun huizen met de instelling van een avondklok. Er zijn onophoudelijk stroomstoringen en toevoer van water stagneert. Tijdens de aanval van de al-qaeda strijders, en dat zijn er duizenden, waren de beschietingen geconcentreerd op de buitenwijken in het Westelijk deel van de stad, waar zich ook de Chaldese Kathedraal bevindt.

Gister riepen de Chaldese Bisschop Amel Shamon en ook andere Bisschoppen van Mosul, de bevolking op om kerken en moskeeen open te houden om daar voor vrede te kunnen bidden en ze verzochten winkeliers ervoor te zorgen dat de bevolking voorzien kan worden van voedsel en levensmiddelen.

Bron: Fides

Foto: Asianews

Vertaling: mevr. Bijvoet