IS verwoest klooster in Mosul

zaterdag, 22 augustus 2015
Nieuws
Sinds de Islamitische Staat afgelopen zomer de christelijke stad Mosul in Noord-Irak veroverde, nam het het klooster van de Chaldeeuwse zusters van het Heilig hart in bezit. Ze gebruikte het gebouw als accommodatie en als logistieke basis.
20141128irak01

Sinds de Islamitische Staat afgelopen zomer de christelijke stad Mosul in Noord-Irak veroverde, nam het het klooster van de Chaldeeuwse zusters van het Heilig hart in bezit. Ze gebruikte het gebouw als accommodatie en als logistieke basis. Volgens lokale bronnen geraadpleegd door persdienst Agenzia Fides hebben de militante jihadisten met bommen aanzienlijke schade aangericht aan het kloostergebouw.

 

Media voor de Chaldeeuwse gemeenschap melden dat de explosie maandag in twee fasen plaatsvond . De eerste poging mislukte. Daarop gebruikten de jihadisten krachtigere bommen en brachten aanzienlijke schade toe aan het klooster. De bedoeling van de explosies was het vernielen van het kruis op het klooster. Mogelijk zijn ze tot deze actie geïnspireerd door de grootscheepse campagne van vernieling van kruizen in Chinal die al enige tijd gaande is. De milities waarschuwden de omwonenden overigens wel vooraf.

 

Bronnen ter plekke denken dat het klooster was verlaten door de Islamitische Staat omdat het beschouwd werd als aanstaand doelwit van de luchtaanvallen door de coalitie die geleid wordt door de VS. Vooralsnog lijkt het dat het naburige klooster van Sint-George dat toebehoort aan de Chaldeeuwse orde van Sint Antonius Sant’Ormisda, niet beschadigd is. Het klooster van de Chaldeeuwe zusters van het Heilig Hart, ook wel bekend staand als het klooster van de Overwinning was gebouwd met een donatie van de voormalige Iraakse president Saddam Hussein, die op 30december 2006 werd geëxecuteerd.

 

Bron: Agenzia Fides

 

Foto: Telegraaf.nl