IS vermoordt Ethiopische christenen

donderdag, 27 augustus 2015
Nieuws
Extremisten in het noorden van Libië die zich rekenen tot de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), hebben zondag circa dertig mannen vermoord die ze Ethiopische christenen noemen.
20130313_Libie02

Extremisten in het noorden van Libië die zich rekenen tot de terreurbeweging Islamitische Staat (IS), hebben zondag circa dertig mannen vermoord die ze Ethiopische christenen noemen. Een video die is verspreid op internet duurt bijna een half uur en toont de onthoofding van zeker twaalf mannen op een strand en de executie van zestien anderen met vuurwapens in een woestijngebied. De terroristen noemen hun slachtoffers ”leden van de Ethiopische kerk van de vijand”. Onder de slachtoffers zijn mogelijk ook mensen uit Eritrea.

 

Volgens de jihadisten worden moslims uit naam van het christendom gedood. In de video krijgen christenen te horen dat ze nergens veilig zullen zijn, tenzij ze zich bekeren tot de islam of geld betalen aan moslims. IS doodde eerder christenen in Libië. Begin dit jaar verscheen een video, waarin te zien is hoe 21 Egyptenaren worden onthoofd op een strand.

 

Ethiopië behoort tot de oudste christelijke naties ter wereld. Het christendom nestelde zich er in de eerste eeuw. Naar schatting 43,5 procent van de 90 miljoen Ethiopiërs is lid van de oude Ethiopisch Orthodoxe Kerk. Circa 20 procent behoort tot andere christelijke gemeenschappen. Meer dan 34 procent is islamitisch.

 

Bron: ANP