IS toont video van tot islam ‘bekeerde’ ontvoerde Assyrische christen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een video verspreid waarin een door IS ontvoerde Assyrische christen uit Syrië zich tot de islam 'bekeert'.
20152603_Syrie01

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft een video verspreid waarin een door IS ontvoerde Assyrische christen uit Syrië zich tot de islam ‘bekeert’.

In februari ontvoerde IS honderden Assyrische christenen uit de noordoostelijke regio Khabour in Syrië, van wie er nog zeker 200 vastzitten. De video toont een man die zich voorstelt als Sargon David, een Assyrische christen uit het dorp Tel Temit in Syrië, die ‘shahada" zegt om zijn bekering tot de islam te bevestigen. De shahada is een islamitische geloofsbelijdenis waarmee moslims hun geloof in Allah belijden en Mohammed als profeet van God aanvaarden. Verder zegt de man dat hij zich "vrijwillig" heeft bekeerd en roept hij christenen in Syrië op hetzelfde te doen.

Een jihadist van IS zegt in de video dat veel van de ontvoerde Assyrische christenen zich inmiddels "zonder enige druk van ons" tot de islam heeft bekeerd. De video die IS via eigen websites verspreid is inmiddels verwijderd van YouTube.

De Syrisch-katholieke aartsbisschop van Hassaké-Nisibi, mgr. Jacques Behnan Hindo, noemt de video "weerzinwekkende propaganda, die het geweten van elk mens beledigt". Volgens mgr. Hindo zou deze video bij iedereen "rebellie" tegen IS moeten opwekken, en in het bijzonder bij "moslims met echte religieuze vroomheid".

"Het is duidelijk", zegt de aartsbisschop, "dat het morele en fysieke geweld tegen de ontvoerde personen een volgende manifestatie van de barbarij is waarin we zijn terechtgekomen. We bidden dat de Heer degenen troost en helpt die in zijn naam lijden."

Bron: KN/Fides