IS schept een geografische driehoek van de dood

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Islamitische Staat heeft een belangrijke route naar Libanon als doelwit gekozen. Lokale autoriteiten hebben gezegd dat IS honderden strijders gerekruteerd heeft om een weg van Syrië naar Libanon onder controle te krijgen. IS heeft daarnaast...

De Islamitische Staat heeft een belangrijke route naar Libanon als doelwit gekozen. Lokale autoriteiten hebben gezegd dat IS honderden strijders gerekruteerd heeft om een weg van Syrië naar Libanon onder controle te krijgen. IS heeft daarnaast de aanval geopend op diverse Libanese plaatsen langs de grens met Syrië. Middle East Newsline meldt dat men er van uit gaat dat het belangrijkste doelwit van de acties Ras Baalbek was, zo’n vijf kilometers van Talet Al Hamra. Ook wordt gemeld dat het christelijke Ras Baalbek door aanvallen van IS en al-Nusra in een spookstad veranderd is. "De mensen hebben gezien wat de IS doet met moslims, laat staan met christenen", zegt een lokale bron." Ook zien ze dat het leger niet krachtig genoeg is om onze stad te beschermen."

Op 23 april viel IS een Libanese legerbasis aan in de Bekaa Vallei. Strijders namen de basis in en trokken zich na een 16 uur durende strijd, waaraan Libanese grond- en luchttroepen deelnamen, terug. "De terroristen hebben blijkbaar besloten een bolwerk te vestigen langs de grens", zegt de bron. "Het schijnt dat ze een voldoende aantal strijders en wapens hebben om operaties uit te voeren in Libanon."
Waarnemers zeggen dat de aanval op de legerbasis duidt op een escalatie van aanvallen van IS in Libanon. IS en haar Al Qaida rivaal Nusra Front voor de Verdediging van de Levant hebben soennieten gerekruteerd, met name Palestijnen, om daarmee delen van Libanon over te nemen.

Ras Baalbek ligt vlak bij Arsal en A Qaa, twee steden die IS al zes maanden probeert in te nemen. Het door Iran gesteunde Hezbolla is opgedragen Ras Baalbek te beschermen. Daartoe heeft Hezbolla een burgerwacht geformeerd om in de gaten te houden wie de stad ingaat, waarvan het aantal inwoners van 7000 is gedaald tot 1500. "Er is een driehoek van de dood ontstaan voor IS, die reikt van Arsal tot het Palestijnse vluchtelingenkamp van Ein Hilwe en tot de Roemeh gevangenis. Deze driehoek omvat ook de Syrische stad Raqa, hoofdstad van IS en reikt tot de grens met Iran", verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken van Libanon.

Bron: Worldtribune.com

Foto: Concordmonitor.com