IS onthoofdt hoogbejaarde ‘priesters’

maandag, 21 november 2016
Nieuws
De Egyptische tak van IS zegt vorige week twee koptische priesters te hebben onthoofd. Volgens Egyptische media gaat het echter om twee hoogbejaarde islamitische sjeiks, van wie een bijna 100-jarige.
Islamitische_Staat

De aan IS gelieerde ‘Sinaï Provincie’ publiceerde vorige week via twitter vrijdag foto’s van de onthoofding van twee oudere mannen. Volgens het bijgaande commentaar ging het om twee priesters die na een “legitiem oordeel” werden onthoofd.Inwoners van de stad Al-Arish spraken tegen dat beide mannen priesters waren. Een van hen werd herkend als sjeik Soliman Abu Harraz van bijna honderd jaar oud. Hij gold als een van de meest prominente moslims in Noord-Sinaï. Hij was onlangs vanuit zijn woning in Al-Arish ontvoerd, verklaarden inwoners van de stad tegenover Daily News Egypt.

Het andere slachtoffer zou de eveneens hoogbejaarde sjeik Abu Qatifan zijn die eveneens recentelijk door militanten werd ontvoerd.
Volgens de Egyptische media is niets bekend over een recente ontvoering van priesters. Noch het ministerie van binnenlandse zaken noch de Koptische Kerk konden reageren op de zaak. De moordenaars gaven geen reden op waarom beide mannen werden vermoord.

De Egyptische tak van IS heeft het al langer voorzien op burgers die het leger steunen in de strijd tegen de terreurgroep. Bewoners van de regio zeggen vrijwel dagelijks te worden bedreigd. Regelmatig worden burgers ontvoerd die ervan worden verdacht samen te werken met het leger. Na gruwelijke martelingen worden hun lichamen vaak op centrale pleinen gedumpt als afschrikwekkend voorbeeld. Begin juni eiste Sinaï Provincie de moord op van priester Rafael Moussa van de Maria GuirGuiskerk in Al-Arish omdat hij een “ongelovige” was. De priester, vader van twee kinderen, werd door onbekenden doodgeschoten. Hij was afkomstig uit Ismailia en werd in 2012 in al-Arish benoemd samen met zijn collega-priester Mina Aboud. Die werd in juli 2013 doodgeschoten.

Bron: Katholiek Nieuwsblad/DNE