fbpx

IS in Egypte: Christenen "favoriete prooi"

woensdag, 22 februari 2017
Nieuws
ACN-20161216-49340-Aanslag-Cairo

Een aan Islamitische Staat gelieerde Egyptische terreurgroep heeft aangekondigd dat er meer aanslagen zullen komen op Christenen in het Noord-Afrikaanse land. Dat blijkt uit een twintig minuten durende film die door de groep is vrijgegeven. In de film is onder anderen de terrorist te zien die zichzelf in december opblies in een volle kerk in Cairo. Daarbij kwamen ruim twintig mensen om.

Een verteller noemt de Egyptische christenen in het filmpje de "favoriete prooi" van de terreurgroep. Volgens hem zijn zij niet langer dhimmi’s, tweederangsburgers die in ieder geval nog enige bescherming genieten, maar "ongelovigen" die het Westen versterken tegenover islamitische landen. "God gaf bevelen om iedere ongelovige te doden", zegt een met een AK47 bewapende militant in de film.

Er zijn ook beelden te zien van de Koptische Paus, Tawadros II, en christelijke zakenmensen, rechters en priesters. Zij spreken over de noodzaak van bescherming voor Egyptes Christenen of spreken minachtend over de islamitische meerderheid in het land. De Kopten vormen ongeveer 10% van de Egyptische bevolking. Zij zijn altijd al een favoriet doelwit van moslimextremisten geweest.

Sinds het leger in 2013 de islamistische president Morsi aan de kant zette, is het aantal aanvallen op kerken toegenomen. Een grote meerderheid van de Egyptische Christenen steunt Abdel-Fatah al-Sisi, de generaal die sinds 2014 president is. Extremisten hebben die steun gebruikt als voorwendsel om meer aanvallen op christenen uit te voeren.

In het filmpje wordt gezegd dat de zelfmoordaanval van eind 2016 "nog maar het begin" is. Een gemaskerde jihadist zegt: "Oh aanbidders van het kruis (…) de soldaten van de staat hebben jullie in het oog." De boodschap komt op het moment dat de aanvallen op Kopten in de Sinai-woestijn zijn geëscaleerd. In de afgelopen maand werden ten minste drie christenen doodgeschoten in losstaande aanvallen in de stad Arish.

President al-Sisi heeft de Egyptische christenen herhaaldelijk verzekerd van zijn goede wil. Veel kopten klagen echter dat er weinig in hun leven is veranderd sinds al-Sisi in 2014 aan de macht kwam.

Bron: Katholiek Nieuwsblad – Crux