IS gebruikt kerken als gevangenis

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Strijders van IS hebben verschillen- de kerken in de door hen bezette Iraakse stad Mosul omgebouwd tot gevangenis, meldt het Vaticaanse missiepersbureau Fides.
201241208_Irak01

Strijders van IS hebben verschillende kerken in de door hen bezette Iraakse stad Mosul omgebouwd tot gevangenis. Dat meldt het Vaticaanse missiepersbureau Fides.

Troepen van IS namen de stad op 9 juni in nadat het Iraakse regeringsleger op de vlucht was geslagen.

Gevangenissen

Volgens de regionale website Ankawa.com zijn de afgelopen dagen een aantal geboeide en geblinddoekte gevangenen overgebracht naar de oude Chaldeeuws-katholieke kerk van de Onbevlekte Ontvangenis in het oostelijk deel van de stad.

Volgens lokale bronnen is het klooster van St.-George nu in gebruik als vrouwengevangenis. Sommigen vrezen dat gevangen vrouwen daar seksueel zullen worden misbruikt, meldt Fides.
Vernielingen

Op 24 november werd het Chaldeeuws-katholieke Al-Nasirklooster van de zusters van het Heilig Hart door IS-strijders opgeblazen, nadat zij het eerst hadden gebruikt als onderkomen en logistieke basis.
De zusters waren in juni al gevlucht voor de oprukkende jihadisten.

De vernieling zou uit wraak zijn gebeurd vanwege de verliezen die IS kort daarvoor bij gevechten en bombardementen had geleden.

De jihadisten hebben alle kerken in gebruik genomen, waaronder verschillende zeer oude. De vrees is nu dat militaire acties tegen IS in Mosul daardoor onvermijdelijk zullen leiden tot beschadiging.

Bron: Fides, foto: internet