IS dreigt Libanese Christenen

maandag, 14 maart 2016
Nieuws
In een recent gepubliceerde videoboodschap spreekt IS dreigende taal uit jegens Libanese Christenen.

Die worden opgeroepen zich te bekeren tot de Islam of anders de consequenties te aanvaarden, meldt AsiaNews. In dezelfde video worden soennitische Libanezen opgeroepen in opstand te komen en de sharia op te leggen. Ook wordt Hezbollah, dat in Syrië aan de zijde van Assad vecht, ervan beschuldigd “de bron van misdaad en onderdrukking” in Libanon te zijn. Die beschuldiging valt samen met een verklaring van de Arabische Liga die eveneens de sji’itische Hezbollahbeweging veroordeelde als “terroristische organisatie”. Enkele dagen eerder hadden verschillende Golfstaten gelijkluidende verklaringen doen uitgaan.

In de IS-video worden Libanese Christenen opgeroepen zich tot de Islam te bekeren. “Als zij dat niet doen zullen zij IS niet kunnen stoppen”, aldus twee IS-woordvoerders. Ook alle Libanese Moslims die de groei van Hezbollah hebben getolereerd krijgen een veeg uit de pan. “Jullie zullen IS niet kunnen tegenhouden”, “misschien trekken wij wel over jullie lijken naar Jeruzalem”. Libanese Moslims kennen maar een grondwet en dat is de “Koran en de weg van de Soenna, terwijl de hunne de weg van de duivel is”, aldus de videoboodschap.

Hezbollah is een sji’itische gewapende politieke beweging die een steeds grotere invloed heeft gekregen op de Libanese politiek. Omdat Hezbollah de presidentsverkiezingen blokkeert heeft Saudi-Arabië in februari militaire steun ter waarde van bijna vier miljard euro ingetrokken. Hezbollah wordt gesteund door Iran en strijdt aan de zijde van Assad tegen soennitische groeperingen als IS en Al Nusra Front en brengt deze aanzienlijke verliezen toe.

De videoboodschap volgde kort na de veroordeling van Hezbollah door de Arabische Liga die in Caïro bijeen was. Irak en Libanon steunden die niet, waarna de Saudische afgevaardigde woedend de vergadering verliet. Saudi-Arabië en Hezbollah beschuldigen elkaar over en weer van terreurdaden en ophitsing in Syrië, Irak en Jemen. Ook Iran liet zich niet onbetuigd en waarschuwde de Golfstaten de stabiliteit van Libanon niet in gevaar te brengen. (KN/AN)