"Iran wil executie christen doorzetten"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Iraanse autoriteiten hebben besloten de executie van dominee Yousef Nadarkhani door te zetten. Dat meldt Christian Solidarity
20120221_Iran01

De Iraanse autoriteiten hebben besloten de executie van dominee Yousef Nadarkhani door te zetten.

Dat meldt Christian Solidarity Worldwide (CSW) op basis van contact met de advocaat van Nadarkhani. Die probeert officiële bevestiging te krijgen van het bericht.

De vrees bestaat dat terechtstelling op elk moment en zonder aankondiging zal worden uitgevoerd. Het is in Iran niet ongewoon om achteraf melding te doen dat een doodvonnis is uitgevoerd.

Dominee Yousef Nadarkhani is ter dood veroordeeld wegens aan afvalligheid, ook al zegt hij zelf nooit Moslim te zijn geweest. Dat is ook door de rechtbank na onderzoek bevestigd. Toch blijft het vonnis gehandhaafd, omdat zijn voorouders Moslim waren, aldus de rechters.

Nadarkhani is bij minstens vier gelegenheden in vrijheidstelling aangeboden in ruil voor het afzweren van zijn Christelijk geloof. Nadarkhani heeft consequent geweigerd daarop in te gaan.

CSW meldt dat een tweede leider van een Iraanse huiskerk, Farshid Fathi Malayeri, op 5 februari voor de Revolutionaire Rechtbank in de beruchte Evingevangenis is verschenen. Malayeri wacht al sinds zijn arrestatie in december 2010 op zijn proces.

De uitspraak van de rechtbank wordt binnen drie maanden verwacht.

 

De leider van een huiskerk werd gearresteerd op Tweede Kerstdag 2010 tijdens invallen bij huiskerken waarbij een groot aantal Christenen werd opgepakt. Velen van hen werden later vrijgelaten tegen betaling van exorbitant hoge borgtochten.


Bron: CSW, foto: CSW