Iran pakt twee Christenvrouwen op

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De christelijke hulporganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) eist de onmiddellijke vrijlating van twee Iraanse moslimvrouwen die zich tot het christendom hebben bekeerd. Zij zouden zijn opgepakt zonder aanklacht en hun gezondheidstoestand zou sle
meisjes-iran-200-x-145

De christelijke hulporganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW) eist de onmiddellijke vrijlating van twee Iraanse moslimvrouwen die zich tot het christendom hebben bekeerd. Zij zouden zijn opgepakt zonder aanklacht en hun gezondheidstoestand zou slecht zijn.

Maryam Rostampour (27) en Marzieh Amirizadeh (30) worden vastgehouden in de beruchte Evingevangenis in Teheran, waar ook de Iraans-Amerikaanse journaliste Roxana Saberi verblijft. Beide vrouwen zitten samen met 27 anderen in een cel. Maryam en Marzieh werd op 5 maart gearresteerd nadat de politie hun appartement had doorzocht en onder meer hun bijbels in beslag had genomen. De vrouwen stonden bekend als praktiserende christenen.Het tweetal is op verschillende bureaus verhoord. Daarbij werden ze bewust uit hun slaap gehouden.Er is geen aanklacht en de vrouwen hebben ook geen contact met een advocaat. Een aanvankelijke borg van meer dan 300.000 euro werd door de autoriteiten ingetrokken.Volgens CSW-woordvoerder Tina Lambert is haar organisatie "ernstig bezorgd over de veiligheid van alle Iraniërs die de islam verlaten. Et aantal arrestaties is in 2008 aanzienlijk toegenomen. Deze zorg wordt versterkt door het feit dat het Iraanse parlement een wetsontwerp behandelt dat de doodstraf voor afvalligheid goedkeurt." CSW roept de internationale gemeenschap dringend op de vrijlating van beide vrouwen te eisen. Het is uiterst afkeurenswaardig dat zij wederrechtelijk gevangen worden gehouden wegens het uitoefenen van hun fundamentele mensenrecht op vrijheid van denken, geweten en godsdienst.

Bron: KN/CSW