Iran: christenen aangeklaagd wegens drinken Avondmaalswijn

maandag, 19 september 2016
Nieuws
Drie Iraanse christenen stonden recent terecht wegens “acties tegen de nationale veiligheid en het drinken van Avondmaalswijn." Indien zij schuldig worden hangt hen geseling boven het hoofd.
Iran_aangeklaagde_christenen

Dat meldt de internationale hulporganisatie Christian Solidarity Worldwide (CSW). Het drietal werd op 13 mei gearresteerd tijdens een serie huiszoekingen bij Christenen in de stad Rasht aan de Kaspische Zee. Bij deze serie acties werden ook dominee Yousef Nadarkani en zijn vrouw Fatemeh Pasandideh in hun eigen woning gearresteerd. Het is niet duidelijk of het echtpaar in dezelfde zitting terechtstond.

Yasser Mossayebzadeh, Saheb Fadaie en Mehdi Reza Omidi stonden 10 september terecht voor de Tiende Kamer van het Revolutionaire Hof. Tijdens de zitting, die tien minuten duurde, werden zij beschuldigd van “acties tegen de nationale veiligheid”. Ook werden zij aangeklaagd wegens het drinken van wijn tijdens een avondmaalsviering. Indien zij schuldig bevonden worden kunnen zij zweepslagen krijgen.

Mehdi Reza Omidi is eerder gegeseld. Hij werd op 31 december 2012 samen met drie geloofsgenoten gearresteerd tijdens een actie tegen huiskerken. De groep werd toen ook beschuldigd van het drinken van alcohol tijdens een Avondmaalsviering. Bovendien werden een ontvanger en satelllieschotel aangetroffen. Omidi kreeg op 30 oktober 2013 tachtig zweepslagen toegediend.

Het privé nuttigen van alcohol door niet-moslims is niet verboden in Iran. Een lokale bron sprak tegenover CSW het vermoeden uit dat de hernieuwde vervolging wegens het drinken van wijn tijdens Avondmaalsvieringen een speciaal doel heeft. Volgens de bron willen de Iraanse autoriteiten dat ook Kerken zich aan de sharia onderwerpen. Dat zou passen in het huidige beleid om religieuze praktijken te beperken of te controleren.

Volgens CSW-directeur Mervyn Thomas “criminaliseren” de Iraanse autoriteiten feitelijk “het christelijke sacrament van de communie” Dat vormt “een onacceptabele inbreuk op het recht om het eigen geloof vrij en in vrede te praktiseren.” “Wij dringen er bij de Iraans autoriteiten op aan te verzekeren dat de praktijken en de wettelijke procedures niet indruisen tegen de grondwettelijke erkenning van het christelijk geloof”, aldus Thomas. Bovendien heeft Iran zich ook aan internationale verdragen in dezen verplicht.

Bron: Katholiek Nieuwsblad