Iran berecht vijf Christenen vanwege hun geloof

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Vijf Iraanse Christelijke bekeerlingen die eind vorig jaar werden gearresteerd zullen naar verluidt deze week voor de Revolutionaire Rechtbank van Iran verschijnen voor de start van hun proces...
20130318_iran_gevangenen_persecution

De vijf mannen waren tussen van zeven gearresteerden in oktober. Veiligheidstroepen vielen toen een ondergrondse huisgemeente in de stad Shiraz tijdens een gebed binnen. Zij zullen worden berecht in de Revolutionaire Rechtbank in Shiraz’s Fars provincie op beschuldiging van verstoring van de openbare orde, evangelisatie, bedreiging van de nationale veiligheid en de bedreiging van de regering via internetactiviteiten, volgens Christian Solidarity Worldwide, een waakhond van religieuze vervolging.

"Naar recente gevallen te oordelen, is het waarschijnlijk dat, op zijn minst, de gedetineerden geconfronteerd kunnen worden met lange gevangenis straffen", zegt CSW woordvoerder Kiri Kankhwende.

Volgens Kankhwende, loopt de vervolging van Christelijke bekeerlingen en huiskerken parallel met een algemene toename van de repressie tegen velen, onder wie journalisten, religieuze en culturele minderheden en anderen in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in juni.

De vijf gevangen mannen, Mohammad Roghangir, Surush Saraie, Eskandar Rezaie, Shahin Lahooti en Massoud Rezaie zijn lid van de denominatie van de Kerk van Iran, één van de grootste huiskerken van het land.

"Er is een opmerkelijke toename in de pesterijen, arrestaties, processen en gevangenschap van bekeerlingen tot het Christendom, in het bijzonder sinds het begin van 2012," zei Kankhwende. "Elke beweging die afwijkt of een alternatief biedt voor de orthodoxe Shia Islam, en alle personen die ervoor kiezen om een alternatief geloofssysteem te volgen, worden geïnterpreteerd als het uitdagen van de staat zelf."

Het ondergrondse kerknetwerk is in Iran snel gegroeid als een plaats waar bekeerlingen van de Islam tot het Christendom kunnen bidden als ze worden verboden om diensten van formele kerken bij te wonen.

Naast het groeiende netwerk van huiskerken is er een toename van gewelddadige intimidatieacties en overvallen op deze gemeenschappen en arrestaties op Christelijke bekeerlingen, waaronder het internationaal bekende geval van dominee Youcef Nadarkhani. Hij werd bijna drie jaar geleden gearresteerd op beschuldiging van afvalligheid en meer recent de Amerikaanse Pastor Saeed Abedini die momenteel een celstraf van acht jaar uitzit vanwege evangelisatie en bedreiging van de nationale veiligheid.

"Huiskerken groeien, omdat de bekeerlingen nergens anders heen kunnen", zegt Tiffany Barrans, internationaal juridisch directeur van het Amerikaanse Centrum voor Recht en Rechtvaardigheid (ACLJ).

"Als je in Iran een bekeerling tot het Christendom bent, kun je niet naar een dienst in de kerk op de hoek, want bekering is niet aanvaardbaar. Als ze naar een officiële plaats van aanbidding zouden mogen gaan, zou er geen sprake zijn van huiskerken," zei Barrans.

"In wezen hebben ze het probleem van de huiskerken gecreëerd en nu gebruiken ze het om hun eigen volk te vervolgen."

Barrans en de ACLJ zijn ook de Amerikaanse advocaten voor Pastor Saeed Abedini, die sinds september 2012 wordt vastgehouden in de beruchte Evin gevangenis in Iran, terwijl zijn vrouw en twee jonge kinderen vrezen voor zijn leven in hun huis in Idaho.

Meer dan een decennium geleden, werkte Abedini als een Christelijke leider en organisator voor de ontwikkeling van ondergrondse kerkgenootschappen in Iran voor Christelijke bekeerlingen die niet in openbare kerken mogen bidden. Hij werd gearresteerd in 2005, maar vrijgelaten na te zweren om nooit meer te evangeliseren in Iran. Toen hij afgelopen zomer zijn vrouw en twee kinderen achterliet in Idaho om terug te keren naar Iran om te helpen bij de bouw van een seculier weeshuis, trok de Iraanse politie hem uit een bus en heeft hem gevangengezet.

Na maanden gevangenisstraf zonder enige beschuldigingen, werd Abedini aan het begin van dit jaar veroordeeld tot acht jaar in de gevangenis, terwijl zijn familie en advocaten nog steeds de staat en andere publieke en private partijen onder druk zetten om zijn vrijlating te vergemakkelijken.

Onder de Sharia, de Islamitische wet, staat een moslim die zich bekeert tot het Christendom gelijk aan iemand die een oorlog tegen de Islam voert. Doodstraf voor dergelijke personen worden voorgeschreven door fatwa’s, of juridische besluiten, en versterkt door de grondwet van Iran, die het rechters mogelijk maakt op basis van fatwa’s straffen op te leggen die niet voorkomen in het Iraanse wetboek van strafrecht.

Alle religieuze minderheden in Iran, met inbegrip van aanhangers van het Bahë¡’ë­, Zoroastrisme, Joden en Christenen, zijn geconfronteerd met verschillende vormen van vervolging en politieke en sociale marginalisatie gedurende het 30-jarige regime. Maar de overheid gebruikt de zwaarste vergelding voor hen die de Islam hebben verlaten.

Bron: Fox news
Bron foto: Christian Persecution Update (Persecution.in)