Irakese Christenen geschokt over aanslag

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Christenen van Irak zijn "bedroefd en geschokt" omdat een "heilige plaats" en "onschuldige mensen" het doelwit zijn geworden van een aanval, heeft mgr. Louis Sako gezegd. De aartsbisschop van Kirkuk in Noord-Irak sprak...
20110803irak01

 

 

De Christenen van Irak zijn "bedroefd en geschokt" omdat een "heilige plaats" en "onschuldige mensen" het doelwit zijn geworden van een aanval, heeft mgr. Louis Sako gezegd. De aartsbisschop van Kirkuk in Noord-Irak sprak deze woorden tegen AsiaNews naar aanleiding van een nieuwe aanval op de christelijke gemeenschap op de tweede dag van de Ramadan. Sinds de start van deze islamitische vastenmaand loopt het aantal aanslagen op. Dinsdagmorgen explodeerde een autobom bij de Syrisch-katholieke kerk van de Heilige Familie, waarbij 15 gewonden vielen. Ook werden ongeveer 30 huizen door de explosie verwoest.

Volgens lokale meldingen is de Christen Mati Shaba een van de gewonden. Hij verkeert in kritieke toestand. De Priester Imad Yelda, een van de parochiepriesters, was licht gewond. Ook werden een 20 dagen oude baby en andere inwoners van de voornamelijk door christenen en Turkmen bewoonde wijk Shaterlo getroffen. Een van de gewonden, Imad Hanna, zei: "Het is de eerste keer dat deze kerk doelwit is van een terroristische aanslag". De explosie vernielde de deuren van de kerk en een deel van de decoratie binnen in, maar ook auto’s en huizen in de omgeving.

Heilige tijd

De aartsbisschop van Kirkuk, mgr Louis Sako, bezocht de gewonden in het ziekenhuis. Tegen AsiaNews zei de prelaat dat "Christenen down en geschokt" zijn omdat onschuldigen en heilige plaatsen doelwit waren. "Diverse auto’s vlogen in brand en tot ver van het kerkgebouw was schade. Vooral was er droefheid omdat de aanval plaats vond "in een heilige tijd van vasten bidden en bekering". Wij zijn geschokt," legde hij uit, "omdat Christenen geen rol spelen in de politieke spelletjes om macht en economische belangen in de stad. Wij zijn altijd vorstander van het goede en van dialoog en we hebben met iedereen goede relaties." De stad Kirkuk met zijn 90.000 inwoners staat centraal in een etnisch-politieke strijd tussen Arabieren, Turkmen en koerden. De laatsten zouden de stad het liefst onder koerdisch bestuur zien, terwijl de Arabieren en Turkmen willen dat Kirkuk blijft onder het centraal gezag van de Irakese regering. Volgens lokale bronnen was er ook een auto gevonden die geparkeerd stond naast de Evangelische kerk in het centrum van Kirkuk. Daarin lag een bom die op het punt stond te ontploffen, maar die onschadelijk was gemaakt. (Bron: AsiaNews)