Irakese bisschoppen tegen snelle aftocht VS

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De bisschoppen in Irak verwachten van president Barack Obama een weloverwogen en verantwoorde aftocht van de Amerikaanse troepen uit Irak. De strijdkrachten moeten eerst vrede en veiligheid scheppen en dan pas het land verlaten, aldus de Chaldese hulpbis
troops_in_iraq_80958868-200-x-150

De bisschoppen in Irak verwachten van president Barack Obama een weloverwogen en verantwoorde aftocht van de Amerikaanse troepen uit Irak. De strijdkrachten moeten eerste vrede en veiligheid scheppen en dan pas het land verlaten, aldus de Chaldese hulpbisschop Schlemon Warduni van Bagdad.

In een interview met Radio Vaticaan onderstreepte dat dit een proces van lange adem is. "Democratie wordt niet opgelegd, zij wordt geleerd. Er is een opvoeding tot democratie nodig." De Syrisich-katholieke bisschop van Mosul, Basile Georges Casmoussa, heeft scherpe kritiek geuit op de Amerikaanse bemoeienis met zijn land. "Voor de Amerikanen waren er ook problemen, maar door hun komst zijn ze met het honderdvoudige vermeerderd". Aartsbisschop Athanase Matoka van Bagdad verwacht van de internationale gemeenschap versterkte hulp voor de Irakese bevolking, in het bijzonder voor religieuze minderheden. "De christenen zijn het hardst getroffen door de moeilijke situatie die wij al vijf jaar doormaken", aldus mgr. Matoka.

Bron: KN/KNA