Irak: "Waar is nu onze vrijheid?"

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De uittocht van christenen uit Irak gaat onverminderd voort. Dat zegt een religieuze zuster uit Mosul in een interview met CNA.
mosul-200-x-143

De uittocht van christenen uit Irak gaat onverminderd voort. Dat zegt een religieuze zuster uit Mosul in een interview met CNA.

Veel mensen hebben het zwaar en zijn de conflicten moe. "Waar is de vrijheid?", vraagt zuster Miriam Aman zich af.

Zuster Aman is sinds elf jaar dominicanes van St. Catharina van Siena in Irak. Haar Moederhuis staat in Mosul, een van de oudste centra van het christendom en dat voortdurend het doelwit is van antichristelijk geweld.
Verschillende kerken in Mosul zijn de afgelopen jaren doelwit gewist van bomaanslagen. In de afgelopen weken hebben extremisten ten minste acht christenen uit de stad vermoord.

Knagende onzekerheid

In een telefonisch interview met CNA zegt zuster Aman dat de stad met spanning de uitslagen van de verkiezingen van 7 maart afwacht. "Het is hier niet veilig", zegt ze. Ouders zijn er niet zeker van dat "als hun kinderen naar school gaan ze hen nog terug zullen zien."
"Mensen lijden aan het dagelijks geweld. Wat wil je? Ze doen wat ze kunnen om het leven van hun kinderen te redden."
Meer dan 4.000 mensen zijn vanuit Mosul naar haar geboortedorp even buiten de stad gevlucht. Duizenden anderen zijn uitgezwermd naar andere dorpen in de buurt. "Als de situatie verbetert gaan ze terug naar hun huizen. Zo niet, blijven ze waar ze zijn. Zij kiezen voor de dorpen in het belang van hun kinderen."

Bedreigingen

Christenen worden onophoudelijk bestookt met dreigtelefoontjes, sms"jes een en dreigbrieven die de huizen in worden gegooid.
"De mensen zijn niet in staat hun geloof te praktiseren. Ze kunnen niet eens naar de kerk."

Zuster Aman bevestigt dat de meeste christenen proberen om Irak te verlaten. Van de twee miljoen die er voor de oorlog leefden zijn er nog naar schatting zo"n 300.000 over. De veiligheidssituatie is zo onzeker omdat terwijl sommigen "hun best doen" om het land te beschermen, anderen "achter de schermen alles in het werk stellen om onschuldige mensen kapot te maken". Terroristen hullen zich niet zelden in politie-uniformen zodat niemand meer weet wie ze kunnen vertrouwen.

Obama

Op de vraag wat ze tegen de Amerikaanse president Obama zou willen zeggen antwoordt zuster Aman: "Waar is de vrijheid? De oorlog is begonnen om het Iraakse volk te bevrijden van de vorige regering. Waar is de vrijheid nu?"

De Irakese zuster voegt eraan toe dat ze president Obama ook wil vertellen dat het Amerikaanse volk moet weten dat het geweld nog steeds doorgaat, ook al wordt het niet meer op de Amerikaanse televisie vertoond. Het kleine beetje informatie over de werkelijke situatie in Irak die de kranten haalt is niet genoeg om de waarheid over het aanhoudende geweld te vertellen, aldus de dominicanes die jarenlang in Michigan heeft gewerkt.

Minder veilig

Volgens haar konden de mensen onder Saddam Hoessein tot twaalf uur ‘s nachts buiten op straat blijven. Sinds de invasie durven de mensen ‘s middags na drieën al niet meer naar buiten te gaan.

Na de inval kon het Amerikaanse leger zich vrijelijk verplaatsen in Irak, maar dat gold net voor de burgers. Volgens zuster Aman waren er allerlei manieren om het Irakese volk te helpen, maar "niet door geweld of oorlog".

"Ik zou tegen president Obama willen zeggen: "Wij zijn mensen, net als u. Er zijn vele, vele mensen in Irak die lijden. Waarom? Zijn zij geen mensen? Hebben zij geen recht op het leven dat God al zijn schepselen geeft? We zijn allemaal schepselen van God, Zijn zonen en dochters. Waarom overkomt ons dit?"
In het moederhuis van de dominicanessen in Mosul verblijven nog zo"n vijf zusters. "Over het algemeen zijn de zusters in Irak doodmoe. Iedereen is moe. Maar ze doen hun best om hoop te geven, ter ondersteuning van de kerk, ter ondersteuning van de christenen bij al hun ontberingen. Maar ik zeg u: ze zijn moe, net als ieder ander."

Bron: CNA