Irak: vijf Christenen vermoord

woensdag, 28 oktober 2015
Nieuws
Terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak zal het land verdelen en in een burgeroorlog storten. Dat zegt de Chaldees-katholieke aartsbisschop van Kirkuk, mgr. Louis Sako.
large_womenprayiraq_christians_meye-200-x-138

Terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Irak zal het land verdelen en in een burgeroorlog storten. Dat zegt de Chaldees-katholieke aartsbisschop van Kirkuk, mgr. Louis Sako.

Hij maakte bekend dat de afgelopen dagen in Irak vijf christenen zijn vermoord.

Hij waarschuwt dat de "etnische en religieuze groepen zich niet echt hebben verzoend en dat de veiligheidssituatie uiterst kwetsbaar blijft". Sabah Aziz Solaiman (71) werd op 31 maart gedood toen hij in zijn eigen huis werd overvallen. Zijn vrouw ontsnapte eenzelfde lot doordat zij naar haar werk was. Op 1 april werd Nimroud Khodir Moshi voor zijn restaurant in Bagdad Mashtal doodgeschoten. Zijn moordenaars konden ontkomen. De volgende dag werden twee zussen, 47 en 60 jaar oud, vermoord in de wijk al-Dora, ook in de hoofdstad. De laatste moord vond plaats in Mosul, waar elektromonteur Abdul Aziz Elias Aziz voor de deur van zijn werkplaats werd doodgeschoten.

Volgens aartsbisschop Sako vormen de moorden reden tot grote bezorgdheid. Dergelijk geweld zal de "onophoudelijke uittocht" van christenen alleen maar stimuleren. Dat maakt de situatie er voor de achterblijvers alleen maar gevaarlijker op.

"Laat ons deze Goede Week bidden voor vrede en stabiliteit in Irak", aldus mgr. Sako. "Laten we bidden dat het bloed van onze martelaren de vrede moge herstellen. De gekruisigde en verrezen Christus roept ons te volharden en met onze aanwezigheid te blijven getuigen."

Volgens kerkelijke bronnen in Mosul lopen de christenen steeds meer gevaar sinds de georganiseerde misdaad hen in het vizier heeft gekregen. "Ze hebben het vooral gemunt op het geld en de relatieve rijkdom die de christenen zich na een leven van hard ploeteren hebben verworven", aldus een Chaldese bisschop.

Sinds de verdrijving van al-Qaida zijn het vooral de gewone criminelen die vrij spel hebben en om het minste of geringste doden.

Bron: KN/AsiaNews