Irak: Pastoraal antwoord op uittocht en crisis

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Chaldees-katholieke Kerk in Irak blijft vastberaden zich niet neer te leggen bij het geweld, de dreigende politieke instabiliteit, onzekerheid en religieuze vervolging. Zij probeert het pastoraat en de catechese toe te spitsen op het...

Chaldees-katholieke Kerk in Irak blijft vastberaden zich niet neer te leggen bij het geweld, de dreigende politieke instabiliteit, onzekerheid en religieuze vervolging.

Zij probeert het pastoraat en de catechese toe te spitsen op het overleven van deze strijd om het bestaan in de meest brede zin van het woord. Het noorden van het land, de semi-autonome regio Koerdistan, is nog steeds een toevluchtsoord voor christenen die gevaarlijke steden ontvluchten als Bagdad en Mosul.

Daar verzamelt de kerk ook al haar kracht om, zonder een slachtofferrol te willen spelen, de uitdagingen aan te gaan die haar voortbestaan bedreigen.In die geest heeft vorige week de 40-jarige mgr. Bashar Warda de zetel ingenomen als nieuwe Chaldese aartsbisschop van Erbil. De redemptorist lost daarmee mgr. Rabban Al-Qasr af, die sinds 2007 apostolisch administrator was van het bisdom.

In 2001 werd pater Warda benoemd tot directeur van het Cultureel Centrum van Babel College, waar hij ook doceerde. Hij is directeur van de Chaldese seminarie in Ankawa in Erbil en hoogleraar moraaltheologie van de lokale faculteit voor religieuze wetenschappen.Mgr. Warda is al langer voorstander van een nieuwe pastorale aanpak die tegemoet komt aan de behoeften en problemen die zich voorgedaan in het verlengde van de vervolging en gedwongen uittocht van de gelovigen. Dit is de grootste uitdaging voor de Chaldeeuwse kerk in Irak, die zich wil concentreren op grotere nabijheid bij de gelovigen en versterking van de geloofsvorming om weerstand te kunnen bieden aan agressieve vormen van evangelisatie door bepaalde protestantse sekten.Bisschop Shlemon Warduni, patriarchaal vicaris van Bagdad, zei dat zijn Kerk het ondanks de economische crisis het nog steeds goed doen en zonder problemen de salarissen van de priesters kan blijven betalen.

Toch onderzoekt het patriarchaat of er door bepaalde projecten niet meer inkomsten kunnen worden verkregen ter ondersteuning van catechese en hulpprojecten. De gemeenschap, die de afgelopen vijf jaar een aanzienlijke aderlating van gelovigen heeft moeten incasseren, beleefden de benoeming van de nieuwe bisschop als "een moment van vreugde". (Bron: AsiaNews)