Irak: Nieuwe moorden op christenen in Mosul

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De pas geïnstaleerde aartsbisschop van Mosul waarschuwt dat een verhevigde campagne van geweld en intimidatie de laatst nog overgebleven christenen uit de stad dreigt te verjagen.
wijding-aartsbisschop-nona

De pas geïnstaleerde aartsbisschop van Mosul waarschuwt dat een verhevigde campagne van geweld en intimidatie de laatst nog overgebleven christenen uit de stad dreigt te verjagen.

In een gesprek met Kerk in Nood beschrijft aartsbisschop Amil Shamaaoun Nona hoe een plotselinge verheviging van moordpartijen het vertrek van christenen weer doet toenemen. Hij benadrukt de groeiende paniek van de mensen en ook zijn eigen bezorgdheid over het voortbestaan van de Kerk in Irak, die teruggaat tot de tijd van de apostelen.

In een gisteren, donderdag 18 februari, afgenomen interview sprak aartsbisschop Nona vanuit Mosul met een medewerker van Kerk in Nood. Daarin beschrijft hij de moord op vier christenen in even zoveel dagen als onderdeel van een politiek gemotiveerd streven om hen te verjagen uit de noordelijke Iraakse stad.

Benadrukkend dat de aanslag specifiek was gericht tegen christenen, zei aartsbisschop Nona: "Als de situatie blijft zoals zij nu is, met name de afgelopen paar dagen, dan zullen al onze mensen de stad verlaten. Het is praktisch onmogelijk om te leven in dit soort situaties. Er is steeds weer paniek en angst. De christenen weten nooit waar het gevaar vandaan komt, niet op kantoor, niet op school en zelfs niet thuis. Ze weten nooit of iemand ze gaat vermoorden."

De aartsbisschop sprak nauwelijks 24 uur nadat de 20-jarige leraar in opleiding Wissam Georges de vierde christen werd die deze week in Mosul werd gedood. In wat christenen beschrijven als "een gruwelijke moord, zoals op Goede Vrijdag" kwam deze moord kort nadat eerder Zayia Thomas, student civiele techniek aan de Universiteit van Mosul, werd doodgeschoten in de stadswijk al-Tahrir. Medestudent Ramsen Shamyael, die bij hem was, raakte gewond bij die schietpartij. Ongeveer gelijktijdig meldde persbureau AsiaNews de moord op twee winkeliers in Mosul. En een andere christelijke man werd ontvoerd uit zijn eigen huis.

Aartsbisschop Nona zei dat de vanwege de aanvallen meer christenen zich genoodzaakt hadden gezien de stad te verlaten en meldde dat hij alleen al op woensdag van 10 gezinnen bericht had ontvangen dat ze Mosul waren ontvlucht. De aartsbisschop onderstreepte dat Mosul veruit de gevaarlijkste plaats is voor christenen in Irak en vertelde dat het aantal christenen in de stad dramatisch was afgenomen sinds 2003, toen er nog bijna 5.000 families leefden. "Wat we zien is een gewelddadig streven de christenen te dwingen Mosul te verlaten. We weten niet wie er achter de aanslagen." In antwoord op de suggestie dat de moorden in verband staan met de komende parlementsverkiezingen in Irak, zei hij: "Wij denken dat ze politiek gemotiveerd zijn "dat de een of andere groepering er baat bij heeft als alle christenen verdwijnen."

De aartsbisschop zei ook dat de Kerk de autoriteiten in Mosul had gesmeekt om de veiligheidssituatie te verbeteren, maar te horen had gekregen dat het niet mogelijk was de veiligheid van de christenen te waarborgen. De gewelddadigheden zijn een vuurdoop voor de 42-jarige prelaat, die minder dan een maand geleden de jongste katholieke aartsbisschop werd (zie foto), als opvolger van aartsbisschop Paulos Faraj Rahho die in maart 2008 stierf in gevangenschap.
De christenen van Mosul hebben al een tijd lang te lijden onder terugkerende geweldsgolven, met als voorlopig dieptepunt september 2008, toen een reeks van moorden en ontvoeringen de helft van de gelovigen noodzaakte de stad te verlaten. Velen van hen keerden in de daarop volgende weken en maanden weer terug naar de stad, anderen zochten een veilig heenkomen in het noordelijker gelegen Koerdische gebied, waar de veiligheidssituatie beter is. Velen zijn nu van plan zich aan te sluiten bij familie en vrienden die al eerder vluchtten naar de buurlanden Syrië en Jordanië.

Aartsbisschop Nona besloot het interview met een vraag om steun en gebed: "We hebben uw gebed voor ons hard nodig," zei hij. Ook benadrukt hij dat meer media-aandacht voor de benarde positie van christenen in Mosul "zeer noodzakelijk" is.

Ondersteuning van de Kerk in het Midden-Oosten is momenteel een prioriteit voor Kerk in Nood, die onlangs een verzoek ontving van Paus Benedictus XVI om de Kerk in dit gebied te ondersteunen "waar de lokale kerken ernstig worden bedreigd in hun bestaan".

Bron: Kerk in Nood, John Pontifex