Irak: christenen protesteren tegen geweld

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Bagdad en Mosul zijn christenen uit protest tegen het aanhoudende geweld jegens kerken de straat opgegaan.
protest-200-x-133

In Bagdad en Mosul zijn christenen uit protest tegen het aanhoudende geweld jegens kerken de straat opgegaan.

Aan de spontane demonstratie op zondag namen meer dan duizend mensen deel, meldde Radio Vaticaan maandag. De gouverneur van Bagdad, Salah Abdul Rasak, stond achter de demonstraties. Irak zal zonder zijn minderheden nooit een volwaardige natie zijn, zei hij tegen de zender. Volgens andere media namen aan de protestmarsen ook bisschoppen en priesters deel.

Op spandoeken eisten de demonstranten een einde aan het "bloedbad onder de christenen". Daarnaast eisten zij een meer vastberaden optreden van de overheid. Achtergrond van de betoging is een nieuwe reeks geweld tegen christelijke kerken in Irak. Bij verschillende aanvallen kwamen alleen al in het Noord-Irakese Mosoel in de afgelopen twee weken negen christenen om het leven.

Paus Benedictus XVI heeft zondag zijn bezorgdheid uitgesproken over het geweld tegen christenen en andere niet-islamitische minderheden in Irak en de autoriteiten van het land tot een effectievere bescherming gemaand. Aan het traditionele middaggebed van de paus op het Sint-Pietersplein namen talrijke Irakezen deel die in Rome in ballingschap leven. (KNA)