Irak: Christenen blijven hopen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Ondanks de vele vermoorde en op de vlucht gedreven Irakese christenen blijft de christelijke gemeenschap "vol hoop" te midden van de "tragedie". Dat zei mgr. Louis Sako, de Chaldees-katholieke aartsbisschop van Kirkuk tijdens een persconferentie.
catholic-200-x-299

Ondanks de vele vermoorde en op de vlucht gedreven Irakese christenen blijft de christelijke gemeenschap "vol hoop" te midden van de "tragedie". Dat zei mgr. Louis Sako, de Chaldees-katholieke aartsbisschop van Kirkuk tijdens een persconferentie.

Die was belegd door de hulporganisaties Kerk in Nood, Pro Oriente en Christian Solidarity International.

De afgelopen vijf jaar zijn zo"n 750 christenen vermoord, onder wie aartsbisschop Paulos Faraj Rahho van Mosul. "Rond 200.000 christenen hebben het land verlaten. Dat is een ramp voor ons", aldus mgr. Sako.

De christenen maken zich zorgen over de mogelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen. Onveiligheid is volgens de aartsbisschop het grootste probleem in Irak. Het Irakese leger en de politie zijn nog niet sterk genoeg om het gezag over te nemen. "Onder Saddam Hoessein hadden wij veiligheid maar geen vrijheid. Nu hebben we vrijheid maar is veiligheid het probleem."

Hij roept de internationale gemeenschap op de christenen te helpen om in Irak te blijven en vluchtelingen om terug te keren. Veel christenen leven nu in Syrië, Jordanië, Libanon en Turkije, hetgeen voor de Kerk "een grote uitdaging is".

Mgr. Sako noemde het een ‘schandaal" dat de mensenrechten van christenen in Irak genegeerd worden. Als de christenen na 2000 jaar verdwijnen uit Irak gaat ook een belangrijk deel van de Irakese geschiedenis en cultuur verloren.

Veel Irakezen stellen hun christelijke landgenoten gelijk met de Amerikaanse troepen, van wie velen geloven dat ze in Irak zijn om tegen de islam te vechten. Toch, aldus mgr. Sako, hebben de christenen de hoop nog niet opgegeven. "Wij hebben veel problemen, maar we hebben ook veel hoop. Wij zijn niet bang, maar willen in vrede met de moslims in Irak kunnen leven."

Hij ziet een dialoog met de moslims goed mogelijk in een "dialoog van het leven" en dat moslims vooral zelf tot een vorm van "verantwoordelijke vrijheid" moeten komen. Zij zouden ook een gepaste interpretatie van de Koran moeten vinden voor de wereld van vandaag. Maar het probleem is dat "moslims leven alsof het nog de zevende eeuw is". Aartsbisschop Sako dankte de drie hulporganisaties. "Zij helpen de christenen ginds te blijven, ondanks de moeilijke omstandigheden."

Bron: KN/CNA