De Chaldeeuwse aartsbisschop van Mosoel in Irak roept de internationale gemeenschap op de circa half miljoen mensen te helpen die Mosoel ontvlucht zijn, nadat rebellen van de islamitische terreurbeweging ISIL maandag grote delen van de stad hebben ingenomen.
Dat meldt Asianews.
Honderden strijders van de radicaal islamitische terreurbeweging ISIL ondervonden geen weerstand bij de verovering van grote delen van de stad, zegt de aartsbisschop, omdat het leger en de politie hun uniformen uitdeden, wapens neerlegden en posten verlieten.
De aan al-Qaeda gelieerde terreurbeweging, die voluit de Islamitische Staat van Irak en de Levant heet, heeft onder meer de controle over overheidsgebouwen en de luchthaven. Op veroverde plekken hangen zwarte vlaggen met daarop de afbeelding van de jihad. Het hoofdkwartier van het leger en diverse politiebureaus zijn vernietigd door de ISIL-militanten. Ook de gouverneur van Nineve, Atheel al-Nujaifi, is de stad ontvlucht. Op televisie spoorde hij de nog aanwezige inwoners van Mosoel aan de aanvallen van ISIL te weerstaan. De islamitische strijders zenden berichten uit dat ze met de "bevrijding van Mosoel" zijn begonnen.
Mgr. Shimoun Emil Nona zegt dat er vooral behoefte is aan voedsel en water. Volgens de aartsbisschop hebben de vluchtelingen voor maximaal drie dagen eten en drinken bij zich. In het Noord-Iraakse Mosoel, met bijna drie miljoen inwoners de op twee na grootste stad van Irak, heerst chaos, zegt de aartsbisschop. De situatie van de christelijke minderheid in de regio is "dramatisch", aldus mgr. Nona. De kerken zijn dicht en de meeste priesters en zusters hebben het gebied verlaten. "Mensen zijn doodsbang en bijna alle christenen en veel moslims zijn gevlucht. Doordat het leger en de politie niet terugvochten, werden mensen bang en zijn ze gevlucht", zegt de aartsbisschop.
ISIL-militanten controleren grote delen van de nabijgelegen Nineve Vlakte, een gebied dat rijk is aan olie en gas. Goederentransporten die door het gebied willen rijden, moeten beschermingsgeld betalen aan de islamitische rebellen. Mosoel staat bekend als een bolwerk van wahabieten, aanhangers van een fundamentalistische conservatieve stroming van het soennisme, die nauwe banden onderhouden met Saoedi-Arabië. Aanslagen op oliepijpleidingen zijn gangbare praktijken onder deze groep die ook banden onderhoudt met al-Qaeda. De Iraakse premier Nouri al-Maliki heeft het parlement dinsdag gevraagd de noodtoestand uit te roepen in Mosoel.