Irak: bisschoppen eisen veiligheid

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De christelijke leiders in de Irakese stad Mosul hebben de regering een brandbrief geschreven waarin zij veiligheid eisen voor de christelijke gemeenschap.
11_iraq-christians1-200-x-132

De christelijke leiders in de Irakese stad Mosul hebben de regering een brandbrief geschreven waarin zij veiligheid eisen voor de christelijke gemeenschap.

"De autoriteiten moeten de volle verantwoordelijkheid op zich nemen om de christelijke aanwezigheid in Mosul te behouden. We hebben internationale druk nodig om de centrale en lokale overheid aan te zetten tot ingrijpen", zegt de Syrisch-katholieke aartsbisschop Georges Casmoussa van Mosul tegenover missiepersbureau Fides. In de stad lijkt er geen einde te komen aan de ontvoeringen en moorden op christenen. Dit weekeinde viel het vijfde slachtoffer in een week: Adnan al Dahan, een orthodox-christelijke man van 57, werd vermoord aangetroffen nadat hij een week eerder was ontvoerd.

Gezamenlijke brandbrief Voor de christelijke bisschoppen van Mosul is de maat vol, schrijven zij in hun brandbrief. Naast aartsbisschop Casmoussa is deze ondertekend door de Syrisch-orthodoxe aartsbisschop Gregorios Saliba en de Chaldeeuwse katholieke aartsbisschop Emile Nona.

De brief veroordeelt het geweld tegen "onze christelijke zonen en dochters in de stad Mosul". De moorden op vreedzame en onschuldige mensen wijzen op "een vooraf beraamd plan om de christelijke kerken onder druk te zetten volgens een bepaalde agenda".

Niet welkom
Alle inspanningen van de religieuze leiders van de stad, zowel christenen en moslims, zijn niet genoeg om het geweld tegen de christenen te keren. "Deze herhaalde gebeurtenissen wekken de indruk wekken dat wij ongewenst in deze stad, die ons thuis is."
De bisschoppen wijzen erop dat "christenen altijd volop en met grote voortvarendheid hebben deelgenomen aan de opbouw van de beschaving in Mosul, in de stad en de hele regio. Zij leverden vruchtbare bijdragen op het gebied van kunst, cultuur, denken, creativiteit, alsmede op een economisch en sociaal vlak. Ze worden door allen erkend als "vreedzame en constructieve leden van de samenleving." "Is dit nu onze beloning? E worden verbannen uit onze stad, met uitsluiting uit het openbare leven, met uitzetting uit ons land?"

Moordenaars vrijuit
De tekst vervolgt: "Zal het bloed van onze kinderen, die zonen van Irak zijn, het bloed van onze bisschoppen en priesters, ongestraft blijven vloeien zonder dat de moordenaars worden vervolgd? Zal de staat onverschillig blijven?" "Wij vragen de regering in Mosul en de centrale regering in Bagdad de volledige verantwoordelijkheid te nemen, om de openbare veiligheid te garanderen, met name voor de gelovigen van de christelijke minderheden, die de meest kwetsbare en de meest vreedzame onder de vreedzamen."

Stop politiek gekrakeel

"Wij eisen dat regering prioriteit geeft aan handhaving van de wet en aan de bescherming van de veiligheid van burgers." "We vragen de politici hun kracht niet te verspillen in de partijpolitieke strijd om macht en hegemonie" maar dat "misdaden worden vervolgd en de daders en aanstichters van het geweld de rechter worden gebracht."

Bron: Fides