"Irak al zestien eeuwen een land van martelaren"

woensdag, 28 oktober 2015
Nieuws
"Irak is al zestien eeuwen een land van martelaren" die hun kracht putten "uit de Heilige Geest en de Eucharistie" om "ondanks vervolgingen" van hun geloof te getuigen. Dat zei aartsbisschop Louis Sako van Kirkuk aan de vooravond van de herdenking van de
20091014iraka

"Irak is al zestien eeuwen een land van martelaren" die hun kracht putten "uit de Heilige Geest en de Eucharistie" om "ondanks vervolgingen" van hun geloof te getuigen. Dat zei aartsbisschop Louis Sako van Kirkuk aan de vooravond van de herdenking van de eerste massamoord op Irakese Christenen. Irak kent tot op de dag van vandaag een lange geschiedenis van geweld tegen christenen, maar dat heeft hun "geschiedenis van heil en hun weg niet kunnen stuiten".

In het jaar 409 werden honderden christenen omwille van hun geloof onthoofd. Onder hen waren de weduwe Scirin-Miskenta en twee van haar kinderen en generaal Tahmazgerd die de executies in opdracht van de koning liet uitvoeren. "Toen de generaal het geloof en het rustige vertrouwen van de weduwe zag werd hij zelf Christen" en zou als gevolg daarvan later zelf ook onthoofd worden.

Rond 470 liet de toenmalige bisschop van Kirkuk, Maruta, op de heuvel waar de martelaren begraven waren een "heiligdom" oprichten ter nagedachtenis. De "Rode Kerk" is sindsdien de begraafplaats van de Chaldese Christenen en een doel van pelgrimages.

Bij de 1600e verjaardag van het martelaarschap wordt een week lang uitgebreid stilgestaan bij hun geloofsgetuigenis. Daaronder een dag van vasten en gebed voor de vrede. Onder het motto "trouw aan onze vaderen in het geloof" willen de christenen "getuigen van het geloof, de liefde, hun vertrouwen en openheid", aldus mgr. Sako.

Hij benadrukte dat de Christenen in Irak een geschiedenis hebben van ononderbroken vervolging. Ontvoeringen, moorden en vluchtende gezinnen zijn het dramatisch getuigenis van een "ketting van martelaren die doorgaat tot op vandaag". "Ons land is bezaaid met graven van martelaren die constant door de mensen worden bezocht. Het is een spiritualiteit van martelaarschap."

Christenen vinden de kracht om "gelovig te blijven" in "de Heilige Geest, maar ook in de liturgie, met name in de Eucharistie". "In iedere Mis worden wij geroepen om het offer van Christus in ons leven te brengen. In Zijn woorden: neemt en eet… Doe dit tot Mijn gedachtenis. Dit is de geheiligde geschiedenis van de christenen en hun weg." (AsiaNews)