Irak: aanslagen op twee kerken

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In Irak zijn afgelopen dinsdag bomaanslagen gepleegd op twee christelijke kerken in Irak.
bomb-725570-200-x-150

In Irak zijn afgelopen dinsdag bomaanslagen gepleegd op twee christelijke kerken in Irak.

Dat meldt de Britse afdeling van de internationale katholieke hulporganisatie Kerk in Nood (ACN). Door John Pontifex.

‘s Morgens werd in de Noord-Irakese stad Mosul een bomaanslag gepleegd op de Syrisch-katholieke Al Beshara (Annunciatie) kerk. Hoewel de bom tegen de buitenmuur was geplaatst viel de schade mee. Er vielen geen slachtoffers. Kinderen op een nabijgelegen kleuterschool kwamen met de schrik vrij.Enkele uren later ontplofte een veel zwaardere bom bij de Syrisch-orthodoxe Al Gahera (Onze Lieve Vrouw van Zuiverheid) kerk, ook in Mosul. Bij die explosie vielen wel gewonden en werd grote schade veroorzaakt aan de kerk in de overvolle Al Shefaa wijk in het centrum van Mosul. In een telefoongesprek met Kerk in Nood zei pastoor Bashar Warda dat zijn gelovigen "bang en geschokt" zijn. De mensen keken altijd uit naar Kerstmis als een tijd om "onze geest te verheffen".

Ondertussen heeft de regering in Bagdad kerkleiders gewaarschuwd dat gedurende de Kerstperiode meer aanslagen te verwachten zijn. Geestelijken en religieuzen wordt gevraagd extra waakzaam te zijn.Pastoor Warda zei dat de voorbereidingen voor de Kerstviering hoe dan ook doorgaan. De redemptorist is gevestigd in Ankawa, buiten de Koerdische hoofdstad Erbil. "Normaal gesproken is Kerstmis een tijd waarin we onze geest verheffen met een aantal festiviteiten, zodat u kunt zich voorstellen hoe de sfeer is als hier nu. "De schok en de angst bij de mensen is erg sterk."

De pater zei ook gesproken te hebben met zijn collega van de Al Beshara parochie, pater Nazen Eshoa, die weer in Mosul werkt ondanks dat hij vorig jaar enige dagen ontvoerd is geweest."Pater Nazen is net als wij allemaal erg geschokt, maar hij wil zo veel mogelijk doorgaan met de voorbereiding van Kerstmis."

De identiteit van de aanvallers is nog onbekend. De kerkelijke leiders weten niet of er een verband bestaat tussen de aanslagen in Mosul en de waarschuwingen vanuit Bagdad.De aanslagen komen minder dan drie weken na de bomaanslagen, ook in Mosul, op de Chaldese kerk van de Sint Ephrem en op een nabijgelegen klooster. Daarbij werd zware schade aangericht.Op het moment van de aanslag waren er vijf zusters in het klooster.