Iraakse ambulancechauffeur weigert dienst op religieuze gronden

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Koerdische ambulance chauffeur weigerde het lichaam van een Assyrische vrouw van het ziekenhuis naar de kerk te vervoeren omdat dat in de islam verboden zou zijn. Het incident deed zich voor in Iraaks Koerdistan (noorden van het land) en is...
20130723irak01

Een Koerdische ambulance chauffeur weigerde het lichaam van een Assyrische vrouw van het ziekenhuis naar de kerk te vervoeren omdat dat in de islam verboden zou zijn. Het incident deed zich voor in Iraaks Koerdistan (noorden van het land) en is een symptoom van de toenemende etnisch- religieuze polarisatie in het land. Het lichaam van de vrouw, die afgelopen zondag overleed in het Zarkari ziekenhuis in Erbil, moet naar de stad Ankawa gebracht worden. De islamitische chauffeur van de ambulance weigerde echter naar de kerk te rijden omdat dat volgens hem "haram" (verboden) was in de islam.

Marivan Naqshban, media directeur van het ministerie voor Religieuze Aangelegenheden van het Koerdische autonome territorium in Noord-Irak, vroeg de minister van Gezondheidszorg een onderzoek in te stellen naar de zaak. Het juist onlangs ingestelde comité voor bevordering van religieuze co-existentie zou dit incident volgens hem moeten oppakken. "Want mensen in burgerlijke dienst moeten hun plichten vervullen op een professionele en onpartijdige manier en niet op basis van hun persoonlijke religieuze opvattingen."

Onveiligheid en geweld nemen toe in Irak, vooral nadat de Amerikaanse troepen zich in 2011 hebben teruggetrokken. Tussen april en juni van dit jaar zijn minstens 2.500 mensen gedood in gewelddadige aanslagen, veelal toe te schrijven aan conflicten tussen soennieten en sjiieten. Afgelopen zondag vielen gewapende troepen twee gevangenissen aan in Bagdad, Abu Ghraib en Taji. Daarbij werden zo’n 500 gevangenen vrijgelaten, van wie het merendeel leden van al Qaida waren en al ter dood veroordeeld.

De rust keerde terug na gevechten die enkele uren duurden en waarbij minstens 20 politieofficieren werden gedood. Aanvankelijk ontkenden Iraakse autoriteiten dat er gevangenen waren ontkomen, maar later gaven ze toe dat er "enkele" vrij waren.

Bron: AsiaNews

Foto: AsiaNews