Interreligieuze dialoog in conflictgebied

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Het bevorderen van interreligieuze dialoog op de Filipijnen door waarden van het Evangelie in de school te delen met moslims en tot een cultuur van vrede op te voeden. Dat is het doel van de franciscaan Randy Rendora Glore en zuster Claire Marie R. Sy,
peter-butt-som09-001-770418-200-x-150

Het bevorderen van interreligieuze dialoog op de Filipijnen door waarden van het Evangelie in de school te delen met moslims en tot een cultuur van vrede op te voeden.

Dat is het doel van de franciscaan Randy Rendora Glore en zuster Claire Marie R. Sy, een karmelitaanse missionaris van Sint Theresia van het Kind Jezus. Beiden werken zij in de provincie Lanao del Sur op het Filipijnse eiland Mindanao, een regio die al veertig jaar geplaagd wordt door oorlog tussen het Filipijnse leger en islamitische rebellen.

Pater Randy Rendora Glore heef altijd als missionaris gewerkt onder katholieken. Onlangs deed zich de gelegenheid voor een volle maand als gast door te brengen in een islamitische familie in Sogol, een dorp bij de stad Marawi (Lanao del Sur), waar hij met hen de ervaringen van het Evangelie deelde. "Ik was in het begin erg onrustig," zei hij, "door mijn vooroordelen tegenover moslims gevoed door beelden uit de media, maar zij behandelden mij als een familielid en veranderden mijn naam in Achmad, wat in het Arabisch betekend "blijvende dank aan God". Het bevestigde zijn mening dat het delen van Evangelische waarden met moslims nodig is. "Zonder deze benadering is het geloof niet volwassen en kan er nooit een echte dialoog tussen christenen en moslims in ontstaan in Mindanao," concludeert de missionaris.

Zuster Claire Marie werkt als lerares in het bisdom Malaybalay (Lanao del Sur). Eens per maand geeft ze samen met twee andere zusters seminars en cursussen in meer dan vijftig godsdienstscholen in de buurt. "Het is belangrijk de jonge studenten een cultuur van vrede bij te brengen," zegt de zuster. ‘studenten en families van beide geloven willen vrede in hun gebied." De lessen zijn bedoeld voor leraren, studenten en ouders van de twee geloven. "Als missionarissen moeten wij onze tijd en energie besteden om nieuwe generaties te helpen elkaar lief te hebben en mensen van een andere religie te respecteren," stelt zuster Marie Clair. (AsiaNews)