Internationale gemeenschap negeert Christenvervolging Centraal-Afrika

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Nauwelijks opgemerkt door de internationale gemeenschap, voltrekt zich in Centraal-Afrika weer een drama van Christenvervolging. Missieposten en kerken worden...

Nauwelijks opgemerkt door de internationale gemeenschap, voltrekt zich in Centraal-Afrika weer een drama van Christenvervolging. Missieposten en kerken worden geplunderd, verwoest of in brand gestoken door milities die in nauw contact staan met de nieuwe regering. Ieder verzet wordt meedogenloos neergeslagen. Een aantal Christenen is daarbij om het leven gekomen of ernstig gewond. Alle negen bisdommen zijn door dit geweld getroffen, zeven zelfs in ernstige mate. De bisdommen Alindao en Bangassou "hebben alles verloren". Ze kunnen zelfs de aller-armsten niet meer bijstaan. Vooral de bisschoppen worden bedreigd, maar zij weigeren hun gelovigen in de steek te laten. Veel Christenen zijn naar het platteland gevlucht en durven niet meer naar hun woonplaatsen terug te keren uit angst in handen van de rebellen te vallen. De milities zijn onderdeel van de islamitische beweging Seleka die uit het noorden komt. Ze zijn goed bewapend.

Overal waar de milities van de Seleka-rebellenbeweging zich vertonen, zaaien ze angst en paniek. Zij terroriseren het land. Dievenbenden volgen in hun spoor. Zij hebben het vooral op Christenen en hun kerken gemunt. In het Sango, de plaatselijke taal, betekent Seleka ‘Verbond’. De Seleka is een coalitie van zes moslim-groepen uit Soedan, Tsjaad, Darfour en Centraal-Afrika. Doel is de sharia op te leggen en een Islamitische republiek voor de hele regio uit te roepen. Dit blijkt uit interne documenten waarin een van hun leiders om hulp vraagt aan de Organisatie voor Islamitische samenwerking (OCI). Hoewel de Moslims in Centraal Afrika maar 15% van de bevolking uitmaakt, moeten alle niet-Moslims gedegradeerd worden tot dhimmis, dat wil zegen tot tweederangs burgers met beperkte rechten. Dit doel moet met geweld en terreur worden bereikt, te beginnen met het beëindigen van alle pastorale diensten. Daarom richten de plunderingen van de milities zich vooral op het stelen of confisqueren van voertuigen, telefoons en computers om communicatie onmogelijk te maken.

Klik hier om naar het dossier over Centraal-Afrika te gaan en meer verhalen te lezen.

Bron: Kerk in Nood

Foto: Fr. Aurelio Gazzera OCD