Op last van de burgemeester van Bekasi is een weiland in zijn dorp afgezet met gele tape. Het terrein is verzegeld. Tot voor kort hielden christenen hier hun zondagsmissen. Er mag niet gebouwd worden op het terrein. Dus zijn de christenen uitgeweken naar een bouwvallig verenigingsgebouwtje. Drie weken geleden werd de laatste mis gevierd in het weiland. Radicale moslims bezochten toen het terrein en staken de secretaris van de gemeenschap neer en mishandelden de vrouwelijke dominee. De christelijke gemeenschap is al vaker doelwit geweest van extremistische moslims. Nadat hij uit het ziekenhuis is ontslagen vertelt secretaris Hasian Lumbantoruan wat er in grote lijnen gebeurd is.
""Iemand stootte tegen mij aan, en ineens voelde ik het bloed. Dominee Luspida Simanjuntak pakte mij beet en probeerde mij te helpen. Ik viel flauw. Later hoorde ik dat zij was neergeslagen en ook naar het ziekenhuis was gebracht." De dominee en de secretaris zijn deze zondag voor het eerst weer bij de mis aanwezig. Niet op het weiland, maar in het gemeentegebouwtje, ingeklemd tussen een drukke weg en een megastore. Politiemannen bewaken de gelovigen tijdens de mis .De radicalen kunnen immers elk moment terugkomen. De vraag is echter of de politie ze dan tegen zal houden. Er zijn na de overval wel enkele mensen opgepakt, maar de politie zei dat er te weinig bewijs was voor een veroordeling . "De regering en haar politie lijken het geweld dat door de radicale groepen wordt gepleegd te tolereren", schrijft de Engelstalige krant The Jakarta Post. Vrijheid van godsdienst is in Indonesië in de grondwet gewaarborgd en in de "Pancasila", de vijf grondbeginselen van de Indonesische staat, opgenomen Die beginselen waren sinds de onafhankelijkheid onaantastbaar. Dictator Soeharto had stevige grip op de moslims want de eenheid van de staat was belangrijker dan de godsdienst. Sinds zijn aftreden in 1998 is de islam chter weer prominenter aanwezig in het publieke domein en lijkt het te winnen van de Pancasila.
Slechte moslims
Radicale groepen, als Hizbut Tahrir (in veel landen verboden als terroristische organisatie, maar in Indonesië deel van het islamitische establishment) en het "Front van de verdedigers van de Islam" (FPI) gaan steeds driester tekeer, en krijgen nauwelijks meer tegenspel. De tiende verjaardag van het FPI werd bijgewoond door de gouverneur en het hoofd van de politie van Jakarta . Priester Benny Susetyo is lid van de Nationale Interkerkelijke Conferentie en toont zich uiterst bezorgd over de situatie: "Wij hebben een leiderschapsprobleem.De leiding van het land onderneemt geen actie, terwijl alleen snelle, harde actie een einde kan maken aan het religieuze geweld. De president houdt alleen maar toespraken en verandert niks" Volgens hem is de regering bang om de radicalen aan te pakken, omdat ze dan voor slechte moslims worden aan gezien." Religie is volgens Susetyou trouwens maar een deel van het probleem. "Er zijn ook altijd een etnische en een economische component. De christenen die in Bekasi hun kerken willen bouwen, zijn Bataks van Noord-Sumatra, Het zijn nieuwkomers met geld die grote huizen bouwen. Dat wekt afgunst bij de arme lokale bevolking, die bestaat uit (islamitische) Betawi. "Moslim groepen spelen in op die jaloezie en vreemdelingenhaat en gebruiken die voor hun godsdienstige zaak." (Bron: Volkskrant)