Indonesische overheid sluit Katholieke kerk

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De autoriteiten van de West-Javaanse provincie Bogor heeft deze week een Katholieke kerk gesloten omdat de verplichte vergunningen niet in orde zouden...
20120808_Indonesie01

De autoriteiten van de West-Javaanse provincie Bogor heeft deze week een Katholieke kerk gesloten omdat de verplichte vergunningen niet in orde zouden zijn, meldt AsiaNews.

De kerk wordt in de weekends en op feestdagen door de meer dan zesduizend parochianen van de St.-Jan de Doperparochie gebruikt. De autoriteiten hebben de kerk gesloten na drie keer vergeefs te hebben bevolen alle godsdienstige activiteiten in het kerkgebouw te staken.

De parochie heeft het verbod bewust genegeerd omdat de vergunningenkwestie slechts een trucje zou zijn en omdat zijn uitgaat van het legitieme recht op vrijheid van godsdienst.

Het is voor Christenen, Katholiek of Protestant, een ingewikkelde procedure om de benodigde vergunningen te krijgen om een kerk te mogen bouwen. Die kan vijf tot vijftien jaar duren.

Naast tal van vergunningen voor de bouw zijn apart vergunningen nodig om erediensten of andere religieuze activiteiten in de kerk te mogen houden. Daarvoor moet toestemming worden verkregen van omwonenden. Zelfs als die wordt verkregen kunnen ambtenaren vergunningverlening zonder opgaaf van redenen weigeren.

Weigering of intrekking van vergunningen gebeurt regelmatig onder druk van radicale Islamitische bewegingen.

Het nu gesloten bedehuis staat in het dorp Waru. Veiligheidsagenten die de kerk kwamen verzegelen zeiden dat de sluiting voor zeven dagen geldt, maar dat als er toch kerkelijke activiteiten plaatsvinden het godshuis zal worden afgebroken.

Volgens lokale bronnen zijn de parochianen niet van plan zich iets aan te trekken van het ultimatum en er komend weekeinde er de Zondagsliturgie te vieren. "Wij hebben geen alternatief", aldus Pastoor Gaib van de St.-Jan de Doperparochie. Volgens hem heeft de parochie alle vereiste procedures voor de vergunning doorlopen, maar weigeren de autoriteiten die af te geven.

Die zijn berucht om hun intimiderende en gewelddadig optreden tegen niet-islamitische geloofsgemeenschappen, zoals de Protestantse Jasmijnkerk. Onlangs lieten burgemeester Diani Budiarto en diens ijverige ambtenaren de kerk onder hetzelfde voorwendsel sluiten als nu de Katholieke kerk is overkomen.

Ook is het op grote Christelijke feestdagen tot gewelddadige incidenten tegen Christenen gekomen waartegen nauwelijks werd opgetreden.

 

Bron en foto: AsiaNews