Indonesische moslims houden bouw kerk tegen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Islamitische extremisten proberen in Jakarta de opening van een kerk in Taman Yasmin (West-Java) door de Protestantse Christelijke Kerk te dwarsbomen. Ondanks...
20110125Indonesi01

Islamitische extremisten proberen in Jakarta de opening van een kerk in Taman Yasmin (West-Java) door de Protestantse Christelijke Kerk te dwarsbomen. Ondanks een uitspraak van het hooggerechtshof op 14 januari dat de protestanten hun kerk mogen gebruiken, blijven extremisten daar tegen demonstreren en leden van de Christelijke gemeenschap bedreigen. Ze vermoeden dat Christenen betrokken zijn bij gedwongen bekeringen. De kerk is nog altijd gesloten en lokale autoriteiten hebben nog altijd niet de ban op de kerk opgeheven.

"We hebben twee officiële brieven geschreven aan de burgemeester van Bogor waarin we hem vragen de uitspraak van het Hooggerechtshof te publiceren op elektronische media zodat iedereen het kan lezen en niet het recht in eigen hand nemen, " zei een kerkelijke leider. Het onderwerp begon te spelen toen lokale autoriteiten in februari 2008 de bouw van de kerk in Taman Yasmin verhinderden naar aanleiding van klachten van de islamitische gemeenschap van Bogor. Die beweerden dat de lokale christenen niet de benodigde papieren hadden om het gebied te gebruiken als plaats voor godsdienstige vieringen.. Na twee jaar juridische twisten oordeelde het Indonesische Hooggerechtshof op 9 december 2010 dat de Christenen het recht hadden het gebouw te gebruiken voor hun godsdienstige activiteiten. Extremisten verwierpen dat oordeel echter. Ze beschuldigden de protestanten van gedwongen bekeringen en schreven een brief voor alle moslims waarin ze hen opriepen zich te verzamelen voor de protestantse kerk zodat de zondagmis niet door kon gaan. De autoriteiten hebben nog geen gehoor gegeven aan de rechterlijke uitspraak.

Leugens

Een lokale Christen, die om veiligheidsredenen anoniem wil blijven, zei dat de Christenen "niet nog meer leugens van de regering willen horen". Ook vroeg hij zich af of er wel iemand in Indonesië is die de rechtstaat kan beschermen. President Yudhoyono staat de afgelopen weken onder stevige kritiek van interreligieuze groepen die hem ervan beschuldigen dat hij geen oog heeft voor de vele voorvallen van religieuze onverdraagzaamheid bij islamitische extremisten. Naar aanleiding hiervan drong de president erop aan dat de religieuze leiders de problemen zouden bespreken met zijn ministers. (Bron: AsiaNews)