Indonesische katholieke vrouw vecht veroordeling shariarechtbank aan

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Een Indonesische katholieke vrouw (42) mag in hoger beroep gaan tegen haar veroordeling uit 2012 door een Maleisische shariarechtbank.
20142003_Maleisie01

Een Indonesische katholieke vrouw (42) mag in hoger beroep gaan tegen haar veroordeling uit 2012 door een Maleisische shariarechtbank.

Dat bepaalden drie hoger beroepsrechters van een shariarechtbank dinsdag, meldt The Malaysian Insider.

De aanklager, die het hoger beroep lange tijd tegenhield, werd in het ongelijk gesteld.

De vrouw, die als massagetherapeut in Maleisië werkt, werd in 2012 schuldig bevonden aan het (ongehuwd) in de nabijheid zijn van iemand van het andere geslacht. Op het moment van de arrestatie, door de Islamitische Religieuze Afdeling (Jaipp) van de overheid op 8 december 2011, was ze een klant aan het masseren.

Ze werd veroordeeld tot 14 dagen gevangenisstraf en een boete van 3000 Maleisische ringgit (circa 658 euro). Haar veroordeling werd later door een hogere shariarechtbank bevestigd.

Volgens de The Malaysian Insider is ze de eerste christen die in Maleisië door een shariarechtbank is veroordeeld.

Volgens haar advocaat is ze door de religieuze opsporingsambtenaren tijdens het twee uur durende verhoor en in de shariarechtbank gedwongen om haar overtreding toe te geven.

"Ze was bang en werd niet bijgestaan door een advocaat. Ze is analfabete en wist niet wat ze moest antwoorden toen ze werd bevraagd over het feit dat ze christen is. In de rechtbank werd niet eens de aanklacht voorgelezen. Ze was zich niet eens bewust dat het een shariarechtbank betrof", aldus de advocaat.

Hij vindt dat de shariarechtbank onbevoegd is om haar te vervolgen. Met onder meer een doopcertificaat uit 1982 en een brief van de consul-generaal van Indonesië wist hij de hoger beroepsrechters te overtuigen dat zijn cliënte katholiek is. "Er is geen bewijs dat ze ooit bekeerd is tot de islam", aldus de advocaat.

Het hoger beroep dient hoogstwaarschijnlijk op 13 mei. De advocaat wil dat de veroordeling uit 2012 vernietigd wordt.

Bron: Katholiek Nieuwsblad