Indonesische katholieke priester wint islamitische prijs

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Aan pater Vincentius Kirjito is de Ma'arif Award toegekend vanwege zijn vele jaren werk ten gunste van vrede, de interreligieuze dialoog, bescherming van het milieu en harmonie tussen mensen van verschillende religies. "Eerlijk gezegd, had ik nooit gedach
merapi-volcano-200-x-150

Aan pater Vincentius Kirjito is de Ma’arif Award toegekend vanwege zijn vele jaren werk ten gunste van vrede, de interreligieuze dialoog, bescherming van het milieu en harmonie tussen mensen van verschillende religies.

"Eerlijk gezegd, had ik nooit gedacht dat ik de Ma’arif Award zou winnen", zei pater Vincentius. Niettemin is de 56-jarige priester er dankbaar voor. "Geloof is uitgevoerd door middel van daden en niet alleen maar door middel van woorden of toespraken," zei hij. Gisteren ontving hij in Jakarta, samen met Habib Ali al-Habsy, hoofd van het Consortium van de Sharia Economie Societies en oprichter van vier op de sharia gebaseerde micro-ondernemingen, de award. De prijs is vernoemd naar de moslimleider Ahmad Syafii Ma’arif , een voormalig voorzitter van de tweede grootste islamitische organisatie in Indonesië.

Pater Kirjito werd geboren op 18 november 1953 in Kulon Progo Regency, in de provincieYogyakarta. Hij is priester gewijd op 25 januari 1984 en begon zijn missie als een pastoor in een agrarisch gebied. Al vijf jaar heeft hij geijverd voor onderwijs over het milieu en de Merapi, een van de meest actieve en gevaarlijke vulkanen in Midden-Java.

In de Javaanse samenleving wordt de Merapi zowel als een vloek gezien als een zegen. De 2.698 meter hoge vulkaan heeft honderden levens en tientallen dorpen weggevaagd. In de afgelopen eeuw zijn er verschillende uitbarstingen geweest met verwoestende gevolgen. Met name was dat het geval in 1930, 1994, 1998, 2001 en 2003. Tegelijkertijd is de vulkaan een populaire bron van legendes en mythes en een van de bekendste toeristische attracties. Ook is het een bron van waardevol materiaal en vulkanisch zand.

Door de eeuwen heen hebben de bewoners de hellingen afgegraven met behulp van traditionele methoden. In het laatste decennium hebben multinationals echter steeds grotere zand-mijnbouwprojecten opgezet die het traditionele ecologische evenwicht verstoren.

In de afgelopen 12 jaar heeft Fr Kirjito de bewoners van de berghellingen, zowel moslims als christenen, geholpen beter hun rechten te verdedigen en hen geleerd een strategie voor duurzame ontwikkeling van het grondgebied toe te passen. Hij heeft dit alles gedaan naast zijn werk voor evangelisatie, interreligieuze dialoog en vrede (AsiaNews)