Indonesië verwacht massademonstratie islamextremisten

woensdag, 02 november 2016
Nieuws
Indonesië maakt zich op voor een moslimextremistische massademonstratie die gericht is tegen de christelijke gouverneur.

Aanleiding voor het protest is een opmerking van de christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama, dat de Koran niet voor politieke zaken misbruikt zou mogen worden. Extremistische groeperingen hadden een Koranvers aangehaald waarin moslims wordt verboden zich bij Joden of christenen aan te sluiten. Daarmee probeerden zij moslims ervan te weerhouden om bij de komende gouverneursverkiezingen op de etnisch Chinese Purnama te stemmen. De uitspraak werd onmiddellijk als ‘blasfemie’ uitgelegd en Purnama zag zich genoodzaakt zijn excuses aan te bieden.

Uitsluiting geëist
Hoewel de grootste gematigde moslimorganisatie van Indonesië daar genoegen mee nam eisten radicale groepen strafvervolging van de gouverneur. Op 15 oktober, een week na de gewraakte uitspraak, eisten 15.000 radicale moslims dat Purnama uitgesloten zou worden van de verkiezingen. Volgens Kiai Hajj Said Agil Sirodj, president van Nahdlatul Ulama (NU), een moslimorganisatie met rond veertig miljoen aanhangers, is het protest in werkelijkheid bedoeld om het land te destabiliseren en de gematigde NU te vernietigen. Hij suggereerde dat de organisatoten banden hebben met IS en proberen het latente moslimfundamentalisme wakker te schudden. Volgens Agil Sirodj gaat het niet “om de verkiezing van de gouverneur van Jakarta.” Hij “is het vehikel om de gematigde islam in dit land kapot te maken.”

Leger paraat
Onbekend is hoeveel mensen zullen deelnemen aan de demonstratie, maar de politie houdt rekening met vele duizenden. Ook het leger staat paraat. “Het leger zal nooit enige beweging of actie tolereren die het land willen verdelen door een provocatieve of racistische houding die negatieve sentimenten oproept van de ene groep tegenover de andere”, liet generaal Gatot Nurmantyo weten. Leiders van de NU hebben hun leden opgeroepen kalm te blijven en zich niet door de extremisten op sleeptouw te laten nemen. De etnisch-Chinese Indonesiërs in Jakarta maken zich grote zorgen over de op handen zijnde demonstratie. Een groot deel van hen is geen moslim. Zij vrezen voor een herhaling van mei 1998, toen een golf van etnisch geweld Jakarta trof, waarbij op grote schaal werd geplunderd, verkracht en gemoord.

Waarschuwing
Ook president Joko Widodo heeft tot kalmte gemaand. “Democratie respecteert de burgerrechten van demonstranten, maar laat geen ruimte voor geweld en vandalisme”, waarschuwde hij. “Ik heb de nationale politie en het leger opgedragen alert te zijn en hun taken op professionele wijze uit te voeren om ieder incident te vermijden.” De demonstratie wordt onder meer georganiseerd door de extremistische FPI, het Islamitisch Verdedigingsfront. Die riepen in oktober op nooit een “ongelovige” als leider te accepteren en dreigden de gouverneur bij herverkiezing Jakarta uit te slepen. Hoewel de groepering een kleine harde kern heeft slaagde zij er 2012 in een concert van Lady Gaga te laten afzeggen vanwege het “onislamitische karakter” ervan.

 Bron: Katholiek Nieuwsblad/AsiaNews; foto: Jakarta Post