Indonesië: haat tegen niet-Moslims neemt toe

vrijdag, 28 april 2017
Nieuws
Sektarische acties tegen niet-Moslims nemen snel toe in aantal, volgens een studie door de Wahid Foundation, een organisatie die een tolerante en multiculturele samenleving in Indonesië voorstaat.

Mathias Hariyadi

Ongeveer 59 procent van de Indonesiërs tolereren minderheden niet. Religieus radicalisme neemt toe. Ten minste 11.5 miljoen mensen zijn “geestelijk” klaar om de Indonesische samenleving te veranderen. De laatste verkiezingen werden verziekt door religieus conflict. Volgens Sinta Nuriyah Wahid “hebben radicale groepen hun eigen agenda”, namelijk, “de Islamitische Staat Indonesië”. Slechts 11 procent van de Indonesiërs is sterk tegen een Islamitische natie.

De Wahid Foundation werd opgericht om de humanitaire visie van Abdurrahman Wahid (Gus Dur), een gematigde islamitische intellectueel en voormalig president van Indonesië te steunen, die tijdens zijn politieke carrière een inclusieve versie van Islam bevorderde. Als president en als leider van de Nahdlatul Ulama, een islamitische beweging, stimuleerde hij de rechten van minderheden, niet-moslims, en Indonesische Chinezen.
Zijn weduwe, Sin Nuriyah Wahid, bracht het onderwerp intolerantie naar voren tijdens een televisie-interview op 10 april. De voormalige presidentsvrouw citeerde de studie van de stichting om haar medeburgers te waarschuwen en haar woorden blijven rondzingen. De resultaten van de lokale verkiezingen in Jakarta op 19 april, namelijk de overwinning van Anies Baswedan en radicale Islamitische groepen, hebben het debat weer aangewakkerd.

“Radiale bewegingen en een geest van intolerantie zijn het dagelijks leven van de Indonesische maatschappij binnengedrongen. Slechts 11 procent van de respondenten uitte een sterke afwijzing van het idee om een Islamitische natie op te richten”, zei Sinta Wahid. Zij uitte haar zorgen en bracht een van de meest zorgbarende resultaten van de studie op. Ongeveer “59 procent van de Indonesiërs die geantwoord hebben op het onderzoek hadden intolerante acties tegen niet-Moslims ondernomen”.

Deze geest van haat tegen etnische en religieuze minderheden was de belangrijkste reden voor het verlies van Jakarta’s zittende gouverneur, de Chinees-Indonesische Christian Basuki “Ahok” Tjahaja Purnama, in de verkiezingen. Analisten merken angstig op dat religieus radicalisme snel toeneemt in Indonesië. Het onderzoek van de Wahid Foundation stelde vast dat rond de 11.5 miljoen burgers klaar zijn om de Indonesische samenleving te veranderen.

Gedurende de verkiezingscampagnes hebben de meest extremistische Islamitische leiders geprobeerd het stemgedrag te beïnvloeden door het religieuze sentiment onder de kiesgerechtigden te manipuleren. Dit leidde tot vele demonstraties op straat die vaak ook gewelddadig werden. “Ze willen wetten aannemen die geïnspireerd zijn op de Sharia, en hun eisen worden steeds radicaler,” waarschuwde Sinta Wahid. Deze trend vormt een serieuze bedreiging voor de nationale eenheid en de pluralistische geest waarmee het land opgesticht is.

“De regering moet controle doorvoeren en censuur opleggen” zei Sinta Nuriyah Wahid. De regering moet kijken naar mensen die een belangrijke rol spelen in religieuze instituties en het probleem van Islamitisch onderwijs voor de samenleving. Dit om het nationale belang van Indonesisch pluralisme veilig te stellen en radicalisme en fundamentalisme te blokkeren. Ten laatste hebben “radicale groepen hun eigen politieke agenda”, legde ze uit, die erin bestaat “ de huidige Verenigde Republiek Indonesië om te vormen in de Islamitische Staat Indonesië; iets waar ik persoonlijk tegen ben.”