Indiase voorganger beschuldigd van gedwongen bekeringen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Shivanda Siddi, een voorganger van de Pinksterkerk is afgelopen zondag gearresteerd in Karnataka op de valse beschuldiging dat hij mensen zou dwingen zich te bekeren tot het Christendom. Sajan K. George, voorzitter van...
20100929india01

Shivanda Siddi, een voorganger van de Pinksterkerk is afgelopen zondag gearresteerd in Karnataka op de valse beschuldiging dat hij mensen zou dwingen zich te bekeren tot het Christendom. Sajan K. George, voorzitter van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC) vertelde AsiaNews dat de voorganger gewoon voorging in de zondagsviering in het dorp Mundgod Taluk. Vijf jaar geleden besloot de voorganger zich toe te wijden aan de kleine gemeente van 25 gelovigen, voor het merendeel stamleden.

Sajan vertelt wat er gebeurde. "De zondagsviering startte als gewoonlijk om 11.00u. Terwijl de gelovigen baden stormden vijf activisten van de hindoe-extremistische groep Bajrang Dal de kerk binnen en begonnen te debatteren met de voorganger. Daarbij beledigden ze hem, sloegen hem, trokken zijn klederen af en pakten de bijbels van de gelovigen af. De verbale en lichamelijk agressie duurde zo"n 30 minuten. Daarna belden de extremisten de politie in het 3 kilometer verderop gelegen Yellapur." "Een politieofficier arriveerde in een jeep en nam voorganger plus 7 vrouwen en 2 kinderen mee naar het politiestation. De extremisten volgden hen en bij het politieburea bedreigden ze de gearresteerde gelovigen, terwijl de politieagenten het gebeuren rustig gadesloegen."

Schandalig

Toen de GCIC tussenbeide kwam liet de politie de vrouw en de kinderen vrij zonder beschuldiging. De voorganger moest echter voor de rechter verschijnen en werd aangeklaagd op grond van artikel 295 van het wetboek van strafrecht, dat gedwongen bekeringen verbiedt. Daarna werd hij naar de Sirsi gevangenis gebracht in Uttar Kananda. Volgens Sajan waren er "minstens 47 gedocumenteerde anti-christelijke incidenten" in Karnataka in 2010. "Ik heb het hier nu alleen over gevallen waarbij Christenen gearresteerd zijn. Maar er zijn talloze aanvallen op Christenen gepleegd, waarbij voorgangers regelmatig geslagen en beledigd werden en vieringen vestoord. Ook werden Bijbels en christelijke teksten verbrand of verscheurd en stenen gegooid naar christelijke gebouwen, hetgeen beschouwd moet worden als schandalig voor een seculier en democratisch land." (bron: AsiaNews)