Indiase rechter beperkt antibekeringswet

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De hoogste recht- bank in de noorde- lijke Indiase deel- staat Hhimahal Pradesh heeft delen van de om- streden antibekeringswet ongrondwettig verklaard.
20120904_india01

De hoogste rechtbank in de noordelijke Indiase deelstaat Hhimachal Pradesh heeft delen van de omstreden antibekeringswet ongrondwettig verklaard.

Het hof oordeelde dat "een persoon niet alleen het recht op gewetensvrijheid heeft, het recht zijn geloof te belijden en om van godsdienst te veranderen, maar ook het recht heeft diens overtuigingen geheim te houden." Dat heeft de Katholieke Bisschoppenconferentie van India bekend gemaakt.

De Bisschoppenconferentie noemde de beslissing "een historische uitspraak." Het vonnis volgde op een hoger beroep in 2011 door een groep Christelijke organisaties tegen de in 2006 ingevoerde godsdienstwet.

Het Hof oordeelde dat verschillende artikelen van de wet in strijd zijn met de grondwet. De wet verbood verandering van godsdienst, tenzij na een lang proces waarbij onderzoek en toestemming van een rechter vereist waren.
De wet verplichtte mensen bovendien om de autoriteiten binnen 30 dagen op de hoogte te brengen van een voornemen om zich tot een andere godsdienst te bekeren dan het Hindoeïsme. Ook verplichtte de wet de overheid bekeringen te onderzoeken.

De Wereldraad van Indiase Christenen verwelkomde het vonnis en bedankte de advocaten van de verschillende denominaties die het beroep hadden ingediend.

Fr. Dominic D’Abrio, woordvoerder van de Indiase Bisschoppenconferentie het Vaticaanse Missiepersbureau Fides dat het om een "zeer positieve stap" betreft waar "Christenen veel baat bij zullen hebben". "De uitspraak kan een precedent scheppen en een domino-effect hebben en andere beroepen stimuleren tegen vergelijkbare antibekeringswetten in andere Indiase deelstaten.

De eerste staat die wetten invoerde om bekeringen tegen te gaan was Orissa (1967), de deelstaat die berucht is om uitbarstingen van anti-Christelijk geweld. Madhya Pradesh volgde in 1968, tien jaar later Arunachal Pradesh. Deelstaatregeringen onder leiding van de nationalistische Hindoepartij BJP voerden in 2003 en 2006 antibekeringswetten door in de deelstaten Gujurat en Chhattisgarh, een jaar later gevolgd door Himachal Pradesh.

Volgens Kardinaal Oswald Gracias, voorzitter van de Bisschoppenconferentie, heeft de rechter nu het grondwettelijke recht overeind gehouden dat iedereen "het recht heeft om zijn of haar religie te kiezen".

Bron: Zenit, foto: Daily Pioneer