Indiase kerk furieus over aanval op seminaristen en priesters

maandag, 18 december 2017
Nieuws
De Katholieke Kerk van India heeft de aanslag op 30 seminaristen en twee priesters in Madhya Pradesh veroordeeld. Zij werden vastgehouden door Hindoe-fundamentalisten en enkele uren gegijzeld op het politiebureau van Satna.

In een persbericht zegt Mgr. Theodore Mascarenhas, secretaris-generaal van de katholieke bisschoppenconferentie van India (CBCI), dat de bisschoppen "hun shock, verdriet en pijn betuigen over het niet-uitgelokte geweld tegen Katholieke priesters en seminaristen." Volgens Mgr. Mascaren werden de priesters en seminaristen van het theologische college van St. Ephrem tegengehouden door een groep Hindoe-extremisten terwijl ze kerstliederen zongen, "zoals dat de laatste dertig jaar de gewoonte is tijdens het Kerstseizoen."

"Wat nog schokkender is, is dat acht priesters die later naar de gevangen priesters en seminaristen informeerden, ook in hechtenis werden genomen. Het was schandalig dat de situatie buiten het politiebureau zo vijandig kon zijn dat zelfs degenen die de vastgehouden personen wilden benaderen, geen toegang konden krijgen tot hen."

"De beschuldiging van bekering waarop de priesters en seminaristen werden vastgehouden, is lichtzinnig en belachelijk. Het geweld gepleegd door groepen die beweren ‘nationalisten’ te zijn en de mantel op zich hebben genomen om ‘nationalisme’ en ‘religie’ te beschermen, is schandelijk", aldus de secretaris-generaal. "De medeplichtigheid van de politie, die de seminaristen arresteerde en hulpeloos toehoorde toen de priesters en seminaristen werden aangevallen, is walgelijk en afschuwelijk. Dergelijk misbruik van macht door de politie en de ineenstorting van recht en orde is niet toelaatbaar in een democratie en in een geciviliseerde samenleving."

"De katholieke bisschoppenconferentie van India veroordeelt het gedrag van de zotten die een auto van de priesters in brand staken. Alle rechtvaardig denkende Indiërs hebben het schaamrood op de kiezen tegenover deze terroristen die het kleed van ‘religieuze politie’ hebben aangenomen. We zijn er absoluut zeker van dat ze niet spreken in de naam van onze zeer ruimdenkende en vredelievende Hindoe-broeders."

Mgr Mascarenhas benadrukte de ernst van wat er gebeurde, een paar dagen nadat de Indiase vicepresident de bijdrage van katholieken aan de ontwikkeling van het land prees tijdens de uitwisseling van kerstgroeten met de bisschoppen. "We doen een beroep op ons politiek leiderschap in het land en in de staten om de wet te brengen en om hardhandig om te gaan met de onverlaten die het werk ongedaan willen maken van leiders die vrede en ontwikkeling willen brengen aan onze mensen. Degenen die tot nu toe ‘randelementen’ zijn geweest, mogen niet centraal staan.

"De christelijke gemeenschap is over de hele linie door politieke en sociale leiders begroet als een" vredelievende gemeenschap die samenwerkt met de regering. We zullen dit blijven doen. Maar het is tijd dat ons leiderschap verder gaat dan woorden en dat zij ervoor zorgt dat iedere Indiase burger zonder angst en met respect en waardigheid leeft. ‘

Bron: AsiaNews