Indiase hindoepartij wil bekeringen blokkeren

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
"We moeten onmiddellijk bekeringen tegengaan anders zullen hindoes spoedig een minderheid zijn in India," heeft Ashok Singhal gezegd. Singal is de leider van de Vishwa Hindu Parishad (VHP), een fundamentalistische groep die...
20140225india01

"We moeten onmiddellijk bekeringen tegengaan anders zullen hindoes spoedig een minderheid zijn in India," heeft Ashok Singhal gezegd. Singal is de leider van de Vishwa Hindu Parishad (VHP), een fundamentalistische groep die zich heeft onderscheiden door een geschiedenis van overvallen op etnische, religieuze en sociale minderheden. "Zijn uitspraken die hij zaterdag deed op een demonstratie in Bhopal (deelstaat Madhya Pradesh) voor een groep hindoes, hebben kritiek uitgelokt van regeringsvertegenwoordigers en leden van andere godsdiensten, die ze ‘ongepast’ noemden."
De president van de Wereldraad van Indiase Christenen (GCIC) zei tegen AsiaNews dat "we op ondubbelzinnige wijze het fascisme van groepen als de VHP moeten verwerpen want het brengt de Indiase democratie en secularisme in gevaar." Christenen in India willen hun "in de grondwet vastgelegde garanties" genieten, zei de protestantse voorman. "En in het bijzonder artikel 25 van de constitutie, die vrijheid van godsdienst , het praktiseren en verspreiden van hun godsdienst toestaat."
Uiteindelijk "is godsdienstvrijheid een elementair mensenrecht", voegde hij eraan toe, "en de VHP wil Christenen intimideren en vervolgen door het spookbeeld van bekeringen op te roepen en hindoeïstische beginselen te verpreiden. "

De VHP steunt op Hindutva, een nationalistische ideologie waarin het hindoeïsme centraal staat en die een hindoestaat wil vestigen. De zogenoemde anti-bekeringswetten zijn aangenomen in enkele deelstaten die geregeerd worden door de Bharatiya Janata Party, die hetzelfde gedachte goed als de VHP uitdraagt. In theorie zouden deze maatregelen elke bekering verbieden die onder dwang of met geld gebeurt. In de praktijk worden ze vaak gebruikt om minderheden te dwarsbomen. Als een Christen, een boeddhist of een moslim zich bekeert tot het hindoeïsme, zal niemand hen lastig vallen. Naast het blokkeren van bekeringen wil de VHP dat hindoegezinnen minsten vijf kinderen hebben om te voorkomen dat Christenen en moslims een meerderheid worden.

Bron: AsiaNews
Foto: dreamstravel.webklik.nl