Indiase gebedsgroepen aangevallen

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
In de Indiase deelstaat Karnataka zijn twee anti-christelijke incidenten binnen een dag voorgevallen. In beide gevallen waren...
20121003India01

In de Indiase deelstaat Karnataka zijn twee anti-christelijke incidenten binnen een dag voorgevallen. In beide gevallen waren de slachtoffers leden van een Pinksterkerk, die in hun eigen woning werden belaagd. De ultranationalistisch hindoes probeerden hen te dwingen hun christelijk geloof af te zweren.

Voor Sajan K George, president van de Wereldraad van Indiase Christenen, wordt het steeds duidelijker dat de incidenten zijn georkestreerd. "In Karnataka en in andere staten die geregeerd worden door de Bharatiya Janata Party (BJP) gaan religie en politiek hand in hand om zoveel mogelijk stemmen binnen te halen." De ultranationalistische hindoepartij is al sinds 2007 aan de macht in de deelstaat. Het jongste incident vond plaats op zondag 23 september in Gudadahalli (ten noorden van Bangalore). Twee activisten van de Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS) infiltreerden in een gebedsgroep van de Pinsterkerk geleid door de priester Muniraju. Na het begin van de bijeenkomst drongen nog acht leden van de RSS binnen in de kerk. Daar verscheurden zij alle bijbels en religieuze documenten die ze konden vinden. Ook mishandelden ze de geestelijke. Om de gemeenschap te intimideren, sleepten ze hem en zijn vrouw naar een hindoetempel een kilometer verderop, waar ze het stel dwongen deel te nemen een pooja, een hindoe-ritueel. Voor ze hen lieten gaan waarschuwden ze hen dat ze geen gebedsbijeenkomsten meer moesten houden.

Zuiveringsritueel

Twee dagen daarvoor werd de Bethel Prathanalaya Pinksterkerk op dezelfde wijze aangevallen. De 25 leden tellende gemeenschap was die dag naar een naburig dorp gegaan. Zo"n 25 activisten van de RSS en medestanders bestormden de gebedsbijeenkomst daar en zeiden tegen de aanwezigen dat het "vreselijke gevolgen" zou hebben als ze doorgingen met het christendom te praktiseren. Na enkele aanwezigen te hebben mishandeld en bijbels te hebben verbrand dwongen ze de hele gemeenschap naar de dichtstbijzijnde hindoetempel te gaan om deel te nemen aan een zuiveringsritueel. Op weg naar huis stopten sommige leden van het gezelschap bij een politiebureau om een formele klacht in te dienen. Niemand is echter gearresteerd in verband met de overvallen.

Bron: ICC

Foto: J-Cornelius