Indiase deelstaat roept Kerk te hulp

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De Indiase deelstaat Jharkhand heeft de katholieke Kerk gevraagd te helpen bij het verdelen van voedselpakketten onder slachtoffers van de droogte in de deelstaat. Nationalistische hindoes zijn tegen: Zij vinden het een poging "de staat te verchristelijk
indiadroogte-200-x-148

De Indiase deelstaat Jharkhand heeft de katholieke Kerk gevraagd te helpen bij het verdelen van voedselpakketten onder slachtoffers van de droogte in de deelstaat. Nationalistische hindoes zijn tegen: Zij vinden het een poging "de staat te verchristelijken".

In juli en augustus is in Jharkhand 26 procent minder regen gevallen dan gemiddeld. Vooral kleine boeren en tribale gemeenschappen zijn hiervan het slachtoffer geworden. Op slechts 22 procent van de lokale rijstvelden zijn de productiequota gehaald. Hele dorpen zijn verlaten door hun inwoners, die naar de steden trekken en zich mengen onder de miljoenen bewoners van sloppenwijken. In Jharkhand leefde sowieso al 52 procent van de inwoners onder de armoedegrens.

Het officiële hulpverzoek aan kardinaal Toppo, aartsbisschop van Ranchi, lokte kritiek uit van de hindoe-nationalistische organisatie Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS). Die beschuldigt de overheid van Jharkhand ervan "langs groepslijnen" te regeren wat "gevaarlijk zal blijken te zijn voor het volk". De Congrespartij, van India’s premier Singh "wil de Kerk een plezier doen om haar voorzitter Sonia Gandhi een plezier te doen", aldus RSS-leider Narayan. Voor de RSS staat een rol voor de Kerk in het verspreiden van voedsel gelijk aan het goedkeuren van katholieke missionaire activiteiten.

De lokale voorzitter van hindoepartij BJP sprak van "een poging de staat te verchristelijken". Volgens hem wil het Congres, de regerende partij in India, "de volgende verkiezingen winnen met de hulp van de Kerk". Die verkiezingen staan gepland voor februari 2010.

De authoriteiten in Ranchi hebben hun voornemen bevestigd katholieke organisaties bij de hulpverlening te betrekken. Het is deel van een strategie om iedere beschikbare NGO die met het openbare distributiesysteem kan samenwerken, daarbij te betrekken. Daaronder vallen ook niet-christelijke organisaties, liet een adviseur Sinha van de gouverneur van Jharkhand weten.

Bron: AsiaNews