Indiase aartsbisschop gearresteerd tijdens vreedzaam protest

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
De aartsbisschop van New Delhi, Anil Couto, is woensdag tijdens een vreedzaam protest in de hoofdstad van India op brute wijze gearresteerd. Ook bisschoppen van andere christelijke kerken en priesters en religieuzen die in de protestmars meeliepen...
20131212_India01

De aartsbisschop van New Delhi, Anil Couto, is woensdag tijdens een vreedzaam protest in de hoofdstad van India op brute wijze gearresteerd.

Ook bisschoppen van andere christelijke kerken en priesters en religieuzen die in de protestmars meeliepen, zijn met geweld aangehouden. De politie sloeg met wapenstokken tijdens de arrestaties. Ook werden waterkanonnen ingezet om de menigte uit elkaar te drijven.

De aartsbisschop en geestelijken demonstreerden tegen de discriminatie van christelijke en islamitische dalits door de overheid. De dalits, de onaanraakbaren, zijn mensen die in India tot de laagste maatschappelijke klasse behoren. Ze zijn uitgesloten van het oude hindoeïstische kastenstelsel dat in het dagelijks leven nog steeds bestaat. De Indiase regering heeft getracht de eeuwenlange onderdrukking van deze kansarme groep te verhelpen door dalits privileges te geven in onderwijs en werkgelegenheid, maar deze voorrechten gelden alleen voor hindoeïstische dalits.

Kardinaal Oswald Gracias van Bombay, de voorzitter van de Indiase bisschoppenconferentie, veroordeelt het "buitensporige geweld" tegen de bisschoppen, priesters en religieuzen. Het is volgens de kardinaal schandalig dat demonstranten die opkomen voor de rechten van de armen en gemarginaliseerden worden geslagen en gearresteerd. Inmiddels heeft de politie de arrestanten weer vrijgelaten.

Tachtig procent van de ruim 1,2 miljard inwoners van India is hindoe, dertien procent is moslim en iets meer dan twee procent is christen. Volgens een volkstelling uit 2001 behoren ruim 166 miljoen mensen tot de dalits.

Bron: Katholiek Nieuwsblad