Indiaas protest tegen blasfemiewetten

dinsdag, 14 juli 2015
Nieuws
Christelijke leiders in India hebben de doodstraf veroordeeld die een katholieke vrouw kreeg opgelegd vanwege heiligschennis in Pakistan. "Het is een verwerpelijke straf in de moderne wereld," zei pater Babu Joseph, de woordvoerder van de katholieke bissc
20101115India01

Christelijke leiders in India hebben de doodstraf veroordeeld die een katholieke vrouw kreeg opgelegd vanwege heiligschennis in Pakistan. "Het is een verwerpelijke straf in de moderne wereld," zei pater Babu Joseph, de woordvoerder van de katholieke bisschoppenconferentie in India.

Babu Joseph riep op tot het afschaffen van deze "verouderde wetten", zoals hij de Pakistaanse blasfemiewetten noemde. Ze worden volgens de geestelijke in sommige landen vaak gebruikt tegen minderheden. "We moeten proberen zulke barbaarse wetten te verwijderen uit onze samenlevingen," aldus Babu Joseph. Een rechtbank in Pakistan legde de vrouw op 7 november de doodstraf op en nam de beschuldiging over dat ze discutabele opmerkingen over de profeet Mohammed had gemaakt. Volgens haar eigen woorden werd ze gedwongen haar eigen godsdienst te verdedigen toen islamitische vrouwen haar op 19 juni 2009 een "ongelovige noemden, het christendom beschreven als "een godsdienst van ongelovigen" en haar onder druk zetten om de islam aan te nemen. Bibi en haar kinderen werden na het incident mishandeld en de vrouw zat het afgelopen jaar in de gevangenis.

Misbruikt

Jyotsana Chatterjee, directeur van het Kerkelijke Vrouwenprogramma van Noord-India, zei dat de doodstraf tegen de vrouw uitgesproken "extreem in strijd was met demensenrechten en de wetten van het universele recht". Ze riep de Pakistaanse regering op de rechterlijke uitspraak onmiddellijk in te trekken. De All India Christian Council (AICC) heeft de Indiase regering gevraagd de zaak voor te leggen aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties en aan de Pakistaanse regering met het verzoek het leven van de vrouw te sparen. De blasfemiewetten in Pakistan worden volgens de algemeen secretaris van de AICC, John Daval, in het bijzonder misbruikt tegen de kleine Christelijke gemeenschap in dat land. Hij vertelde verder dat Christelijke vrouwen in Pakistan slachtoffer zijn van ontvoering, gedwongen bekering en mensenhandel. (Bron: UcaNews)